University of Oklahoma
Maslinovo ulje potiče rast masnih stanica
Novo istraživanje ukazuje da takozvana zdrava masnoća tjera vaše tijelo da stvara više masnih stanica.

Konzumiranje hrane s visokim udjelom masti koja sadrži veliku količinu oleinske kiseline, vrste masne kiseline koja se obično nalazi u maslinovom ulju, moglo bi potaknuti pretilost više od drugih vrsta prehrambenih masti, prema studiji američkih znanstvenika sa Sveučilišta Oklahoma, objavljenoj u časopisu Cell Reports.
Studija je otkrila da oleinska kiselina, mononezasićena masnoća povezana s pretilošću, uzrokuje stvaranje više masnih stanica u tijelu. Poticanjem signalnog proteina zvanog AKT2 i smanjenjem aktivnosti regulatornog proteina zvanog LXR, visoke razine oleinske kiseline rezultirale su bržim rastom prekursorskih stanica koje formiraju nove masne stanice.
"Znamo da su se vrste masti koje ljudi jedu promijenile tijekom 'epidemije' pretilosti. Željeli smo znati uzrokuje li pretilost samo prejedanje prehranom bogatom mastima ili je sastav tih masnih kiselina koje čine ulja u prehrani važan. Pokreću li specifične molekule masti reakcije u stanicama?", rekao je dr. Michael Rudolph, docent biokemije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Oklahoma i član Centra za dijabetes Harold Hamm pri OU Healthu.
Rudolph i njegov tim, uključujući dr. Matthewa Rodeheffera s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale i druge suradnike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale i Sveučilišta New York, hranili su miševe raznim specijaliziranim dijetama obogaćenim specifičnim pojedinačnim masnim kiselinama, uključujući one koje se nalaze u kokosovom ulju, ulju od kikirikija, mlijeku, masti i sojinom ulju. Oleinska kiselina bila je jedina koja je uzrokovala veću proliferaciju prekursorskih stanica koje uzrokuju masne stanice od drugih masnih kiselina.
"Masne stanice možete smatrati vojskom", rekao je Rudolph. "Kada dajete oleinsku kiselinu, ona u početku povećava broj 'vojnika masnih stanica' u vojsci, što stvara veći kapacitet za pohranjivanje viška hranjivih tvari iz prehrane. S vremenom, ako višak hranjivih tvari premaši broj masnih stanica, može doći do pretilosti, što zatim može dovesti do kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa ako se ne kontrolira."
Nažalost, nije baš tako lako izolirati različite masne kiseline u ljudskoj prehrani. Ljudi općenito konzumiraju složenu smjesu ako imaju salatu za ručak, a meso i tjesteninu za večeru. Međutim, rekao je Rudolph, postoje sve veće razine oleinske kiseline u opskrbi hranom, posebno kada je pristup raznolikosti hrane ograničen, a brza hrana pristupačna opcija.
"Mislim da je glavna poruka umjerenost i konzumiranje masti iz različitih izvora", rekao je. "Relativno uravnotežene razine oleinske kiseline čine se korisnima, ali više i dulje razine mogu biti štetne. Ako je netko u riziku od srčanih bolesti, visoke razine oleinske kiseline možda nisu dobra ideja."
Ukratko, očito i za maslinovo ulje vrijedi ista formula kao i za sve druge masnoće koje unosimo u tijelo. Zdravo je onoliko koliko smo umjereni u njegovom korištenju.
Učitavam komentare ...