Nalazite se
  • Zdravlje
  • Gama zračenje nije učinkovito za sterilizaciju N95 maski
Članak
Objavljeno: 12.04.2020. 12:29

MIT 

Gama zračenje nije učinkovito za sterilizaciju N95 maski

Maske koje koristi medicinsko osoblje ne mogu se sterilizirati zračenjem i višekratno koristiti.

Gama zračenje nije učinkovito za sterilizaciju N95 maski

Maske s oznakom N95 koriste zdravstveni djelatnici širom svijeta u kontaktima s pacijentima, jer su jako učinkovite u sprječavanju prolaska COVID-19 virusa i širenju infekcije.

Upravo zbog učinkovitosti jako su tražene u ovo doba pandemije, a kupuju ih i osobe koje nisu izložene riziku od zaraze kao zdravstveni djelatnici, pa je širom svijeta došlo do velikih nestašica.

Znanstvenici MIT-a su odlučili provjeriti postoji li mogućnost da se koriste višekratno nakon sterilizacije gama zračenjem koje se inače koristi za sterilizaciju bolničke hrane i opreme, kao i javnoj opskrbi hrane.

Znanstvenici s MIT-evog Odjela za nuklearne znanosti i inženjerstvo (NSE) i suradnji s kolegama Sveučilišta u Bostonu, objavili su preliminarne rezultate studije provedene sredinom ožujka, koji još nisu recenzirani od strane medicinskih stručnjaka kako bi bili prihvaćeni kao znanstveni rad.

Rezultati ukazuju da su N95 maske koje su tretirane gama zračenjem kobaltom-60 prošle test sterilizacije, no tim procesom su izgubile značajan postotak učinkovitosti filtriranja, pa više nisu pogodne za zaštitu od COVID-19.

N95 maske se proizvode različitim procesima i koriste vunu, staklene čestice i plastiku s 1-2 posto bakra i/ili cinka. Gledajući pod skenirajućim elektronskim mikroskopom, maske sadrže mrežu vlakana s otvorima veličine 1 mikrona. Zbog toga što se filtriranje provodi elektrostatikom umjesto mehaničkim procesom, maska može odbijati manje čestice. To uključuje najmanje 95 posto letećih čestica veličine od 0,3 ili više mikrona, poput letećih kapljica COVID-19 virusa.

Maske su nakon sterilizacije zračenjem izgubile dvije trećine učinkovitosti filtriranja, čime su N95 pretvorile u N30 maske. Znanstvenici kažu da je njihova hipoteza da ionizirajuće zračenje bilo koje vrste onesposobljuje elektrostatičko filtriranje u maski. Mahaničko filtriranje će nakon zračenja i dalje sprječavati prolazak nekih čestica, no maske više neće biti u stanju zaustavljati čestice veličine od 0,3 mikrona.

Izvor: MITVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->