Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.03.2020. 11:35

Sveučilište Nanjing Tech 

Biorazgradivi savitljivi ekrani od ribljih ljuski

Tajni sastojak biorazgradivih ekrana je želatina dobivena iz kolagena u ribljim ljuskama.

Biorazgradivi savitljivi ekrani od ribljih ljuski

Znanstvenici Sveučilišta Nanjing Tech u Kini očito su tijekom karantene imali puno vremena, pa su ovih dana u časopisu ACS Nano objavili rezultate svojeg istraživanja koje bi moglo dovesti do savitljivih zaslona elektronskih uređaja koji su biorazgradivi

"Zasloni su vrsta elektroluminescentnih uređaja na izmjeničnu struju (ACEL) koji omogućuju fleksibilnost uređajima da budu prilagodljivi mehaničkim promjenama, poput savijanja, preklapanja ili uvijanja“, piše voditelj ove studije Xiaopan Zhang i dodaje kako već postoje tanki fleksibilni zasloni koji se naširoko koriste, ali dolaze s velikim nedostatkom: stvoreni su od sirove nafte, klasičnog neobnovljivog izvora. S obzirom da se preko 20 milijuna tona plastike svake godine baci samo na američka odlagališta, ključna je potreba da se ta tehnologija najbrže zamijeni nečim puno zdravijim. Znanstvenici su se stoga za izradu ACEL ekrana poslužili želatinom dobivenom iz kolagena u ribljim ljuskama, procesom koji je prilično jednostavan i jeftin.

Izrada zaslona iz ribljih ljuski

Pored toga, za prikupljanje ljuski nije potrebno posebno hvatati ribe, već bi se mogle iskoristiti one s riba koje se konzumiraju u prehrani. Ovisno od vrsti riba, između 40 i 55% njih bi se moglo iskoristiti za izradu savitljivih zaslona. ACEL zasloni zadovoljavaju sve uvjete koji se traže od zaslona elektroničkih uređaja poput prozirnosti, fleksibilnosti i robusnosti. Od želatine izvučene iz ljuski stvara se tanki sloj gela koji se povezuje s mrežom nanožica u ulozi elektroda.

Dok su tradicionalni elektronički zasloni izrađeni od plastike kojoj je potrebno stotine godina da se razgradi u prirodi, zasloni koji se dobivaju od ribljih ljuski potpuno su biorazgradivi i razgraditi će se u tlu za samo 24 dana. Pored toga jednostavno se i recikliraju uranjanjem u vruću vodu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->