Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.04.2020. 16:32

MIT 

VIDEO: Slušajte glazbu koronavirusa

Znanstvenici pretvorili strukturu S-proteina COVID-19 koronavirusa u glazbu.

VIDEO: Slušajte glazbu koronavirusa

Vjerojatno ste do sada vidjeli veliki broj slika COVID-19 koronavirusa koji je do danas bio odgovoran za više od milijun infekcija i desetke tisuća mrtvih.

Znanstvenici sada omogućuju da koronavirus možete i čuti, pretvaranjem njegove strukture u glazbu. Točnije rečeno, glazba se temelji na strukturi proteina koronavirusa šiljastih izdanaka (S-proteinu). Upravo posredovanjem S-proteina virus ulazi u citoplazmu stanice domaćina fuzijom virusne ovojnice i citoplazmatske membrane.

Zvukovi koje čujete - zveckanje zvona, trzanje žica i melodija flaute predstavljaju različite aspekte šiljastog proteina koji iskače s površine virusa i pomaže mu da se prilijepi za stanice. Kao i kod svih proteina, šiljci su napravljeni od kombinacija aminokiselina. Pomoću nove tehnike zvane sonifikacija, znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology dodijelili su svakoj aminokiselini jedinstvenu notu u glazbenom mjerilu, pretvarajući cijeli protein u glazbu, kao što možete čuti u ovom videu. 

Aminokiseline imaju tendenciju da se uvijaju u spiralu ili se šire u ravne plohe. Istraživači bilježe ove značajke mijenjajući trajanje i jačinu tonova, a i molekularne vibracije uzrokovane temperaturom također dobivaju vlastiti zvuk.

Ako se pitate u čemu je smisao pretvaranja virusa u glazbu, istraživači i za to imaju odgovor. Novi format omogućuje znanstvenicima u pronalaženju mjesta na proteinima na kojima bi se antitijela ili lijekovi mogli vezati, jednostavnim traženjem određenih glazbenih nizova koji odgovaraju tim područjima.

To je po njima brže i intuitivnije od konvencionalnih metoda koje se koriste za proučavanje proteina, poput molekularnog modeliranja. Dodaju kako će se uspoređivanjem glazbene sekvence šiljastog proteina s velikom podatkovnom bazom drugih ozvučenih proteina jednog dana možda pronaći i onaj koji se može zalijepiti za šiljak sprečavanjem virusa da inficira stanicu.

Drugim riječima slušanjem glazbe virusa jednog biste dana mogli doći do lijeka ili cjepiva poput COVID-19 koronavirusa. Pod uvjetom da imate malo sluha.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->