Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.03.2020. 11:28

Radboud University 

Velika zagađenja od električnih automobila su mit

Znanstvenici objavili studiju koja ukazuje su električni auti bolji za naš planet u 95% država svijeta.

Velika zagađenja od električnih automobila su mit

U mnogim javnim raspravama i izjavama "stručnjaka" mogu se pronaći tvrdnje da električni automobili zapravo štete okolišu i dovode do povećanja emisija CO2 te je upitno jesu li doista "zeleniji" od benzinaca kada se u obzir uzmu svi procesi izrade te produkcija električne energije koja često dolazi iz fosilnih izvora.

Nova studija koju su u časopisu Nature Sustainability objavili znanstvenici sveučilišta Radboud University u suradnji s kolegama s Exetera i Cambridgea, došla je do zaključka da električni automobili doista dovode do manjih emisija CO2, čak i ukoliko proizvodnja struje uključuje fosilna goriva.

"Uzevši u obzir sve parametre, vožnja električnog automobila je bolja za okoliš u odnosu na benzince u 95% područja u svijetu", navodi se u studiji. Jedine iznimke u 5% slučajeva su poput Poljske, u kojoj se električna energija i dalje temelji na ugljenu. Prosječne emisije iz električnih automobila su 70 posto niže u zemljama poput Francuske i Švedske gdje se najviše struje proizvodi iz obnovljivih izvora i nuklearki, a oko 30% niže u Velikoj Britaniji.  

Kroz nekoliko godina čak i najneučinkovitiji električni automobili će stvarati manje emisije u većini država, kako će proizvodnja struje biti više vezana za zdravu energiju. Studija predviđa da će 2050. godine svako drugo vozilo na cesti biti električno, što će smanjiti globalne CO2 emisije za 1,5 gigatona godišnje, što je ekvivalent ukupnih emisija CO2 u Rusiji.

Studija je također obuhvatila i sustave za grijanje u kućama na električnu energiju i ustanovila da i oni mogu smanjiti emisije za 0,8 gigatona godišnje, što odgovara trenutnim emisijama u čitavoj Njemačkoj.

"Drugim riječima, nakon naše studije koju smo započeli prije nekoliko godina, sada mogu reći da je stav da električna vozila i električno grijanje povećavaju emisije najobičniji mit", kaže Florian Knobloch, znanstvenik okoliša na Sveučilištu Radboud, glavni autor ove studije. 

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->