Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.03.2020. 12:21

University of Utah 

Nove ravne leće za kamere bez fokusiranja

Znanstvenici proizveli leće koje će izbaciti potrebu za višestrukim kamerama na telefonima.

Nove ravne leće za kamere bez fokusiranja

Rajesh Menon i njegovi kolege sa Sveučilišta Utah proizveli su leću koja je tisuću puta tanja od jednog inča i može se koristiti u kamerama kojima nije potrebno fokusiranje. Tehnologija nudi velike koristi u odnosu nas tradicionalne kamere poput onih u pametnim telefonima, gdje se za snimanje kvalitetne fokusirane slike koriste višestruke leće.

leće UTAH

"Nove leće imaju i drugih mogućnosti primjene osim fotografije, poput stvaranja visoko učinkovite osvijetljenosti u LIDAR-u", navodi profesor Menon i dodaje kako nove leće znatno smanjuju težinu, kompleksnost i troškove kamerama i drugim sustavima za snimanje, dok istovremeno povećavaju funkcionalnost.

U časopisu udruge OSA (Optical Society), Menon i kolege opisuju  nove ravne leće koje zadržavaju fokus na objektima koji se nalaze jedan ispred drugog na udaljenosti o 6 metara. Ravne leće koriste nanostrukture složene u uzorke na ravnoj površini umjesto na debelom staklu ili plastici, koje postižu sva važna optička svojstva kojima upravljaju putanjama svjetla.

Hoće li se kada nove leće naći u kamerama naših telefona za sada je još nepoznato.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->