Nalazite se
  • Zdravlje
  • Zabranjene elektronske cigarete
Članak
Objavljeno: 15.05.2011. 14:53

e-cigarete 

Zabranjene elektronske cigarete

Zbog nedostatka dokaza o (ne)štetnosti, Argentina je zabranila elektronske cigarete.

Zabranjene elektronske cigarete

Zabrana je uvedena i zbog toga što ne postoje dovoljni dokazi kako bi se zaključilo da elektronske cigarete predstavljaju efikasnu pomoć u odvikavanju od pušenja.

Elektronske cigarete su dosad bile jako hvaljene u Argentini, gdje su čak postale trend, no sada ih je zabranjeno prodavati, reklamirati, kao i pušiti.

Elektronske cigarete su se počele prodavati u Argentini 2009. godine, a državni organi su u lipnju 2010. postavili pitanje nazočnosti nikotina i drugih supstanci u njima koje izazivaju ovisnost.

Mada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još 2008. dala negativno mišljenje o utjecaju tih cigareta po zdravlje, one su još uvijek dostupne za prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama i više europskih zemalja, uključujući Hrvatsku. U tom izvještaju WHO je preporučio da ih se još ne konzumira, sve dok ne budu provedena opsežna znanstvena istraživanja.

elektronska-cigareta

Postoje komentari kako je zabrana elektronskih cigareta došla pod pritiskom duhanske industrije, jer je znanost više puta potvrdila kako su elektronske cigarete manje štetne nego obične, mada zbog "pojačivača okusa" nisu potpuno zdrave.

 je li do zabrane došlo pod pritiskom duhanske industrije? 

Pušenjem elektronske cigarete, pušač u pluća, umjesto ugljičnog monoksida i katrana, udiše samo vodenu paru, a nikotin i druge supstance su samo u službi pojačavanja okusa i lakšeg odvikavanja od ovisnosti, poput nikotinskog flastera, tvrde protivnici zabrane. Elektronske cigarete su jedine čije pušenje je dozvoljeno u zrakoplovima mnogih svjetskih zrakoplovnih kompanija, kao i u mnogim objektima gdje pušenje običnih cigareta nije dozvoljeno, jer u okolišu ne stvaraju efekt pasivnog pušenja, niti zagađuju zrak.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->