Nalazite se
Članak
Objavljeno: 25.03.2016. 14:04

J. Craig Venter Institute 

Znanstvenici napravili živu stanicu s minimumom gena

Čak i uz taj minimum gena potrebnih za život, za dvije trećine njih se ne zna funkcija.

Znanstvenici napravili živu stanicu s minimumom gena

Ljudi posjeduju oko 20.000 gena, a znanstvenici za većinu njih nemaju pojma čemu služe. Čak i najjednostavnije bakterije koje se koriste u eksperimentima imaju između 4 i 5 tisuća gena. Ukoliko bi znanstvenici znali koliko je gena potrebno imati minimalno za život, puno lakše bi mogli krenuti u otkrivanje njihovih funkcija.

Tim znanstvenika s J. Craig Venter Instituta u Kaliforniji, postigao je upravo to, sintetiziravši stanicu za koju su ustanovili da ima najmanji broj gena potrebnih za život, a on iznosi 473.

U njihovoj studiji objavljenoj u publikaciji Science, koju možete pronaći na poveznici izvora ovog članka, dobiva se odgovor na fundamentalno pitanje u biologiji, pa bi se uskoro mogle proizvoditi umjetne stanice koje će se koristiti za potrebe medicine i industrije.

Mada vam ne namjeravamo iznositi detalje o postupku kojim su stvorili stanicu, reći ćemo vam da svaki od njezinih 473 gena stvara RNK ili proteinsku molekulu, a čak i taj minimalni broj znanstvenicima ne omogućuje saznanje o funkcijama jedne trećine njih.

To govori jasno da će znanstvenici morati naučiti još puno toga o fundamentalnoj biologiji, što će baciti novo svjetlo na naše razumijevanje evolucije i jednog dana pomoći u liječenju genetskih bolesti, a otkrivanje funkcija trećine gena ove stanice, odškrinuti će im vrata u tom smjeru.

Douglas Adams je poznat po citatu iz Vodiča kroz glaksiju za autostopere, koji govori da je smisao života, svemira i svega ostalog 42.

Ako pitate kalifornijske znanstvenike, oni će ga odmah ispraviti i reći da je smisao života 473.

Izvor: ScienceVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->