Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.03.2016. 11:16

Mu'tah University 

Otkrivanje terorista prema V biometriji prstiju

Znanstvenici napravili machine-learning algoritam koji prepoznaje ljude na neobičan način.

Otkrivanje terorista prema V biometriji prstiju

Svatko od nas je vjerojatno vidio barem jednu mučnu snimku terorista koji negdje u pustinji stoji iznad otete žrtve uoči egzekucije i pokazuje znak pobjede (V) svojim prstima.

Mnoge svjetske agencije koje se bave borbom protiv terorizma nastoje ustanoviti identitet egzekutora, što je vrlo teško, obzirom da su te osobe uvijek dobro maskirane, pa stručnjaci ne mogu otkriti dovoljno biometrijskih značajki na njihovim licima kako bi ih njihovi algoritmi mogli prepoznati.

Dr. Ahmad Hassanat sa Sveučilišta Mu'tah u Jordanu i članovi njegovog tima znanstvenika, ovih su dana objavili znanstveni rad u kojem predstavljaju novu metodu koja može pomoći u identifikaciji, a temelji se na machine-learning algoritmu koji prepoznaje osobe prema geometrijskoj biometriji znaka V koji stvaraju svojim prstima u svim spomenutim mračnim snimkama.

Njihov algoritam detekciju vrši prema dužini prstiju i uglu između njih, a taj biometrijski identifikator potom uspoređuje s bazom podataka, kako bi se pronašao odgovarajući uzorak.

Za potrebe testiranja ove metode, znanstvenici su angažirali 50 žena i muškaraca raznih dobnih skupina, te su ih fotografirali kako prstima svoje desne ruke stvaraju znak V iz raznih uglova, što je rezultiralo bazom od 500 slika.

Obzirom da većina stvarnih snimki dolazi u slaboj kvaliteti i niskoj razlučivosti, znanstvenici su u obzir uzeli samo nekoliko elemenata, dvije vršne točke na prstima, najnižu točku u "udolini" između prstiju i dvije točke na dlanu, što im je omogućilo analiziranje raznih oblika trokuta, njihovu relativnu veličinu i uglove koje stvaraju. Pored toga su koristili i metodu analiziranja oblika ruke korištenjem statističkih mjerenja, a kombinacijom oba sustava su došli do 16 različitih značajki koje se mogu koristiti za identifikaciju.

V biometrija

Nakon toga su koristili dvije trećine slika kako bi uvježbali machine-learning algoritam da prepoznaje različite V znakove, te su ga na kraju primijenili na ostatak slika kako bi testirali njegovu učinkovitost.

Rezultati su pomalo iznenadili i njih same, jer se u mnogim slučajevima identifikacija poklopila s točnošću većom od 90 posto, pa se metoda pokazala vrlo djelotvornom. Znanstvenici kažu da postoje ograničenja za korištenje u stvarnom svijetu, jer za sada ne postoje dovoljno velike baze podataka, obzirom da se slike znaka V nigdje ne uzimaju pri biometrijskom popisivanju građana, poput recimo otisaka prstiju.

Hassanat stoga smatra da bi se ova metoda za sada trebala kombinirati s drugim sustavima prepoznavanja. 

Izvor: Arxiv.orgVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->