Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.03.2016. 12:13

University of Rochester 

Algoritam će otkriti gdje ste cugali i tweetali

Znanstvenici su koristili sustav strojnog učenja koji otkriva "pijane tweetove".

Algoritam će otkriti gdje ste cugali i tweetali

Nabil Hossain i njegovi kolege znanstvenici sa Sveučilišta u Rochesteru, znaju kako nije pametno slati poruke ljudima iza ponoći i to nakon nekoliko rundi u lokalnom kafiću, pa su došli na zanimljivu ideju.

Odlučili su koristiti strojno učenje (machine learning), te njime opremiti algoritam koji računalu omogućuje uočiti "pijane tweetove".

Njihov algoritam o kojem su objavili znanstveni rad na ovoj poveznici, u stanju je filtrirati Twitter poruke do 140 znakova koje sadrže riječi "drunk" (pijan), beer (pivo), party i druge koje su u korelaciji s cuganjem, a potom može prepoznati da li osoba koja šalje tweetove samo priča o piću, ili doista pije kad šalje tweetove.

Pored toga, znanstvenici su algoritmu omogućili da otkrije je li netko pio kodkuće ili na nekom drugom mjestu i to s točnošću od 80 posto.

Geo tagiranje

Geotagiranje otkriva pijane tweeteraše.

Usporedbom između lokacija na kojima se može kupiti alkohol s geotagiranim tweetovima, znanstvenici su pomoću algoritma otkrili da u vezi opijanja više tweetaju ljudi koji žive u New Yorku nego u okrugu Monroe County. Također su detektirali da se Njujorčani najčešće zagledaju u čašicu na udaljenosti od 100 metara od svojeg doma ili unutar njega, dok ekipa iz Monroea češće cuga na lokacijama koje su kilometar ili više udaljene od njihovih adresa prebivališta. 

Mada ova otkrića mogu ponajviše pomoći onima koji žele otvarati ugostiteljske objekte, a ne mogu se odlučiti za najprikladniju lokaciju, zanimljivo je vidjeti da napredni računalni softver danas već može detektirati "pijane lokacije", a vjerujemo da bi ga voljeli imati i pripadnici prometne policije koji bi temeljem tih podataka mogli lakše postavljati "zasjede s balonima". 

Izvor: University of RochesterVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->