Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.03.2016. 13:27

Stanford 

VIDEO: Šest minijaturnih robota vuče auto

Tim malih robota u stanju je vući teret više tisuća puta teži od sebe.

VIDEO: Šest minijaturnih robota vuče auto

Znanstvenici BDML-a (Biomimetics and Dextrous Manipulation Lab) sa Sveučilišta Stanford do sada su nam već demonstrirali snagu svojih microTug robota, a sada nam predstavljaju ekipu novih snagatora od 14 grama koji se pouzdaju u timski rad i ljepljive noge.

Možemo reći da smo bili doista impresionirani vidjevši kako ta šestorka sićušnih "superheroja" povlači auto težine od 1,7 tona, u što se možete i sami uvjeriti ako pogledate ovaj video.

Prema tumačenju znanstvenika, tajna ove snage leži u biomimikriji, odnosno oponašanju primjera iz prirode. Naime, roboti su dizajnirani da imitiraju guštere po svojim ljepljivim stopalima (u ovom slučaju gumama kotača), uz čiju pomoć mogu vući teški teret, te se lagano i  odljepljivati zbog daljeg napredovanja,  

Znanstvenici su osim proučavanja guštera, proučavali i mrave, te su otkrili da oni mogu "boostati" svoju snagu korištenjem tri o šest nogu istovremeno.

"Uzimajući u obzir dinamiku čitavog tima a ne samo individualca, došli smo u mogućnost kreirati tim microTug robota, koji poput mrava, imaju individualnu super snagu, no također mogu raditi i zajedno kao ekipa", navodi diplomant Stanforda David Christensen.

Mali roboti stoga mogu stvoriti silu od 200 njutna, ili nekih 20 kilograma, a uz dodatak njihovih gušterskih guma, to je dovoljno da polako, ali neumitno povuku auto.

Znanstveni rad u vezi ovog novog postignuća Stanford, možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: BDML Stanford [YouTube]Vezani sadržaji
Ključne riječi Stanford roboti auto BDML microTug
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->