Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.03.2016. 14:27

Iowa State University 

Radarski plašt nevidljivosti

Znanstvenici proizveli "meta-kožu" koja guši radarske zrake do 75 posto.

Radarski plašt nevidljivosti

Do sada smo već bili u prilici vidjeti nekoliko projekata u kojim znanstvenici rade na takozvanom "plaštu nevidljivosti", odnosno sustavima koji vas mogu učiniti nevidljivim poput Harrya Pottera, ili sakriti čitav svemirski brod u svemiru poput klingonske Bird of Prey letjelice.

Najnovije istraživanje znanstvenika Sveučilišta Iowa State, objavljeno ovih dana u publikaciji Nature, predstavlja sustav plašta nevidljivosti koji neće prevariti ljudsko oko, već će zavarati samo radare, no i to je već dovoljno zanimljivo, posebice za vojsku.    

Znanstvenici su to postigli razvojem metamaterijala od silikonskih listova u koje su ugradili takozvane SRR-ove (split-ring rezonatore) ispunjene slitinom metala galinstana koji je tekuć na sobnoj temperaturi, te znatno manje toksičan od žive.

Ti rezonatori su mali nepotpuni prstenovi (slika gore) s vanjskim promjerom od 2,5 mm i debljinom od pola mm, a na mjestu prekida je praznina od 1 mm.

Prstenovi stvaraju električnu indukciju, a praznine električne kondenzatore. Zajednički proizvode rezonator koji može zarobiti i prigušiti radarske valove na određenoj frekvenciji. Razvlačenje "meta kože" omogućuje promjenu veličine prstenova, te ugađanje, odnosno mijenjanje frekvencija koje se žele prigušiti.  

Znanstvenici tvrde da ova meta-koža omogućuje gušenje radarskih valova do nekih 75 posto, pa je jasno da bi mogla biti vrlo korisna za korištenje u borbenim lovcima, brodovima, dronovima i drugim ratnim strojevima koji se nastoje učiniti nevidljivim za neprijateljske radare.

Izvor: Iowa State UniversityVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->