Nalazite se
  • Zdravlje
  • Prva bionička ruka koja omogućuje osjećaj dodira
Članak
Objavljeno: 09.03.2013. 10:58

Protetika 

Prva bionička ruka koja omogućuje osjećaj dodira

Švicarski znanstvenici proizveli bioničku ruku koja se direktno povezuje sa živčanim sustavom.

Prva bionička ruka koja omogućuje osjećaj dodira

Do sada su najbolje bioničke ruke imale mogućnost primanja moždanih signala koji su usmjereni ka nepostojećoj ruci i prevodili ih u pokrete, no nisu mogle proizvesti povratni osjećaj.

Nova ruka koju su proizveli znanstvenici i inženjeri sa švicarskog sveučilišta Ecole Polytechnique Federale de Lausanne spaja se direktno na živčani sustav pomoću elektroda koje se spajaju na dva glavna živca ruke, čime se amputiranim osobama djelomično vraća osjećaj dodira.

Elektrode omogućuju pacijentima upravljanje rukom pomoću svojih misli, te ujedno vraćaju signale sa senzora u prstima obrađenim malim računalom nazad ka mozgu.

Prvu bioničku ruku ovog tipa će krajem ove godine jedan talijanski tim transplantirati pacijentu u Rimu

 Nadamo se kako će jednog dana korisnici zaboraviti da posjeduju umjetnu ruku. 

Dr. Silvestro Micera

Obzirom da su mnoge studije pokazale da se polovica amputiranih pacijenata ne može priviknuti na dosadašnje bioničke ruke jer imaju osjećaj nelagode i strah da ne mogu kontrolirati stisak, obzirom da nemaju nikakav osjećaj dodira, dr Silvestro Micera sa švicarskog sveučilišta koji je vodio ovo istraživanje zajedno sa svojim timom, razvio je sustav koji novoj bioničkoj ruci omogućuje funkcionalnost, a pacijentima vraća osjećaj dodira.

"Ovo je velika nada za amputirane osobe. To je prva protetska ruka koja će omogućiti povratni osjećaj dodira u stvarnom vremenu", kaže dr. Micera.

Za sada se još drži u tajnosti ime talijanskog pacijenta koji će primiti novu ruku, te je poznato samo da se radi o osobi u srednjim dvadesetim godinama koja je ruku izgubila u nesreći.

kako funkcionira 2

KAKO FUNKCIONIRA NOVA BIONIČKA RUKA - Slika lijevo: Ruka se može stisnuti u šaku, prsti se mogu saviti, uhvatiti predmet i držati ga. Senzori u dlanu i jagodicama šalju poruku nazad ka mozgu koji dobiva osjećaj dodira. Slika desno: 1. Ruka je spojena na batrljak a dvije elektrode su spojene na živce. 2. Kada pacijent želi pomaknuti ruku, elektrode hvataju moždane signale i potom ih prosljeđuju malom računalu u ruci koje pokreće motore.

Izvor: Daily MailVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->