Nalazite se
  • Pop Tech
  • Robotizirano odijelo upravljano moždanim valovima
Članak
Objavljeno: 20.10.2012. 14:26

HAL 

Robotizirano odijelo upravljano moždanim valovima

Japanski znanstvenici demonstrirali robotsko odijelo koje će se koristiti za demontiranje Fukushime.

Robotizirano odijelo upravljano moždanim valovima

Yoshiyuki Sankai, profesor inženjerstva na Sveučilištu Tsukuba i predsjednik tvrtke Cyberdyne, na japanskom sajmu Japan Robot Week exhibition, prikazao je robotizirano odijelo koje će se koristiti za rad u opasnom okolišu, te bi ga prvi trebali dobiti radnici koji rade na saniranju prošlogodišnje nesreće u atomskoj centrali Fukushima.

Odijelo pod nazivom HAL (Hybrid Assistive Limb), čije ime dolazi iz filmskog uzora (Odiseja 2001.), posjeduje mrežne senzore koji se koriste za praćenje električnih signala koje emitira mozak osobe koja ga koristi.

Moždani impulsi se koriste za aktivaciju robotskih udova koji radnicima omogućavaju manipuliranje s teškim predmetima i uvelike uvećavaju tjelesnu snagu i kretanje, pa se može reći kako je ovo odijelo zapravo egzoskelet koji se pokreće mislima.

Sankai kaže kako odijelo predstavlja i zaštitu od zračenja, a ventilatori koji se nalaze unutar njega omogućuju cirkuliranje zraka i hlađenje, dok se sve vitalne funkcije radnika mogu pratiti preko računala.

HAL odijelo je dio Sankaijevog projekta koji se razvija već nekoliko godina, a namijenjeno je za korištenje na raznim područjima, uključujući pomoć pri kretanju invalidnim osobama, rad u otvorenom svemiru i boravak Astronauta na planetima.

Tvrtka Cyberdyne čiji naziv potječe također iz filmskog uzora (Terminator), HAL predstavlja kao prvog robota tipa kiborga, koji je mozgom povezan s njegovim nositeljem.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->