Nalazite se
  • Zdravlje
  • Bionička kralježnica omogućava uspravno hodanje
Članak
Objavljeno: 02.10.2011. 18:02

MAGEC 

Bionička kralježnica omogućava uspravno hodanje

Jedanestogodišnja Natasha Rahman, jedna je od prvih pacijentica s ugrađenim bioničkim sustavom MAGEC za liječenje skolioze.

Bionička kralježnica omogućava uspravno hodanje

Skolioza je deformitet lokomotornog sustava koji se javlja tijekom rasta, najčešće u predpubertetskoj dobi, te se nakon završenog rasta stabilizira.

Skolioza22

Devetero od desetoro djece nakon završetka rasta nemaju nikakvih trajnih posljedica, no oni kojima se kralježnica ne izravna mogu imati trajan deformitet, koji se teško može ukloniti operativnim putem, a može izazvati i grbu.

Stoga je vrlo važno čim ranije poduzeti mjere da do toga ne dođe, odnosno čim se ustanovi preveliko odstupanje svijanja kralježnice koje se neće moći samo korigirati tijekom rasta.

Skolioza23

Do sada su se korekcije ovog stanja vršile pomoću raznih vježbi istezanja (uglavnom neuspješno), nošenjem posebnih pojaseva-korzeta i korektivnim operacijama.

Najnovije metode korigiranja takvog svijanja kralježnice provode se operativnim putem, ugrađivanjem šipki od titana koje održavaju kralježnicu ravnom. Jedini je problem što većina djece zbog rasta mora biti podvrgnuta operacijama i po 20 puta, kako bi im se ugrađivale šipke koje odgovaraju njihovoj konstituciji.

MAGEC

Na svu sreću znanost i tehnologija od sada omogućuju daleko jednostavnije korigiranje kralježnice oboljele od skolioze, pomoću bioničkog elektronskog sustava MAGEC, koji je nedavno uspješno ugrađen jedanaestogodišnjoj britanskoj djevojčici Natashi Rahman, na odjelu ortopedske kirurgije Hilali Noordeen, u sklopu Kraljevske ortopedske bolnice u Stanmoreu, London.

Sustav MAGEC (Magnetic Expansion Control) također koristi šipke od titana koje se operativno ugrađuju pacijentima, no one su teleskopske, magnetski upravljive i nije ih potrebno operativno vaditi za vršenje korekcija, već se korigiranje vrši pomoću vanjskog uređaja.

Pored toga, one na sebi posjeduju i senzor pritiska, koji pri vršenju korekcija daje podatak kada je dosegnuta optimalna napetost, bez potrebe za rendgenom ili internim skeniranjem.

skolioza-2

Svako korigiranje kralježnice traje oko 3 sata, a pacijenti se u bolnici zadržavaju tjedan dana. Procedura korekcija vrši se bez ikakve anestezije, a mala Natasha Jahman kaže kako je potpuno bezbolna, jedino nakon tretmana ima osjećaj lagane napetosti u leđima.

Nakon ugrađivanja MAGEC-a Natasha potpuno normalno hoda, nema nikakvih bolova, te, kako kaže, uživa u trčanju i plivanju, a sve joj se više dopada i to što su je britanski mediji prozvali prvom bioničkom djevojkom.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->