Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.11.2021. 11:09

University of Cambridge 

Znanstvenici izradili biorazgradive šljokice

Nove šljokice od biorazgradivih biljnih materijala namijenjene su kozmetičkoj industriji.

Znanstvenici izradili biorazgradive šljokice

Znanstvenici Sveučilišta Cambridge odlučili su se pozabaviti izradom biorazgradivih šljokica, koje su do sada bile izrađivane od plastičnih i toksičnih materijala.

Za njihovu izradu su koristili celulozu biljnog podrijetla koja se može naći u bilju, voću, povrću i pulpi drveća, a šljokice svjetlucaju na potpuno isti način kao i "prave".

Glavna tajna leži u tome što su se za izradu koristili nanokristali celuloze koji savijaju svjetlo na taj način da kreiraju živopisne boje procesom pod nazivom strukturalna boja. Isti fenomen odgovoran je za stvaranje nekih od najsjajnijih bolja u prirodi poput onih na krilima leptira ili perju egzotičnih ptica, što rezultira time da boje nikada ne blijede, čak ni nakon više stoljeća.

rgb-glitter-landscape-2222x1250

Znanstvenici kažu da bi se njihovi materijali mogli koristiti za zamjenu plastičnih svjetlucavih čestica i sitnih mineralnih pigmenata koji se široko koriste u kozmetici. Koliko je to veliki problem svjedoči podatak da samo u Europi kozmetička industrija svake godine utroši oko 5.500 tona mikroplastike.

Filmovi nanokristala celuloze koje je izradio tim mogu se izrađivati na velikoj skali korištenjem procesa pod nazivom "roll-to-roll" poput onih koji se koriste za izradu papira od drvene mase.

Čitavu studiju objavljenu u časopisu Nature Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->