Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Testiran kinetički centrifugalni sustav za lansiranje
Članak
Objavljeno: 10.11.2021. 14:22

SpinLaunch 

VIDEO: Testiran kinetički centrifugalni sustav za lansiranje

SpinLaunch je prvi puta lansirao svoju letjelicu koja će jednog dana letjeti u svemir bez korištenja raketa.

VIDEO: Testiran kinetički centrifugalni sustav za lansiranje

Lansiranja u svemir u osnovi se nisu promijenila u zadnjih pedesetak godina, a tehnologija koja nam omogućuje let u orbitu, na Mjesec i na Mars temelji se na njemačkim kemijskim raketama V2 koje su Wernher Von Braun i Hitler koristili za raketiranje Londona.

Startup SpinLaunch još od 2015. godine razvija potpuno novu tehnologiju lansiranja letjelica za koju nisu potrebne rakete, jer se umjesto njih koristi centrifugalni akcelerator na električni pogon koji se sastoji od uspravne vakuumske komore koja nakon vrtnje letjelice u centrifugi velikom brzinom do 8.047 km/h, izbacuje projektil kroz lansirnu cijev.

Tvrtka je dovršila rad na svojem prvom suborbitalnom akceleratoru i odlučila ga testirati na području Spaceporta America, gdje se ovaj neobični kinetički lansirni sustav pokazao uspješnim, kao što možete vidjeti u videu na ovoj poveznici.

SpinLaunch test

Nakon što su inženjeri SpinLauncha uspješno odradili prvi letni test koji im je pokazao da sve komponente letjelice mogu izdržati velika ubrzanja u centrifugi, započet će rad na puno većem, orbitalnom akceleratoru koji će imati mogućnost lansiranja satelita težine do 200 kg u orbitu Zemlje.

Velika prednost ovog sustava je u tome što će lansiranja malih satelita u svemir koštati drastično manje u odnosu na lansiranja klasičnim raketama i što će ih se moći lansirati jako puno u kratkom razdoblju, a ne treba zanemariti ni to što kinetički sustav ne stvara nikakav negativni učinak po okoliš.

Tvrtka kaže da napredak u elektronici koji uključuje relativno male kondenzatore, čipove i otpornike omogućuje da sve komponente budu otporne kako bi preživjele silu od 10.000 G u brzorotirajućoj lansirnoj komori, a testiranje je pokazalo da su svi satelitski sustavi sposobni izdržati takve uvjete.

Vjerojatno se ovakvim sustavima nikada neće moći lansirati ljudi u svemir jer naša tijela baš ne bi uživala u vrtnji u centrifugi  na 10.000 G, no svijet lansiranja satelita bi se mogao u potpunosti promijeniti u skoroj budućnosti.

Dakako, ovo svoj veliki potencijal ima i u vojnoj primjeni, pa ne čudi što SpinLaunch već dvije godine ima ugovor s Američkim ministarstvom obrane koje sufinancira projekt.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->