Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.02.2014. 15:10

THYMISTEM 

Znanstvenica IRB-a na projektu obnove imunosnog sustava

Hrvatska znanstvenica postala partner EU projekta THYMISTEM vrijednog 6 milijuna eura.

Znanstvenica IRB-a na projektu obnove imunosnog sustava

Znanstvenica Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Mariastefania Antica postala je partner na multidisciplinarnom projektu THYMISTEM u sklopu sheme "Zdravlje" Sedmog okvirnog programa (FP7) Europske unije vrijednom 6 milijuna eura, od čega 500 tisuća pripada IRB-u.

Riječ je o projektu koji okuplja partnerske institucije i stručnjake u području biologije i imunobiologije iz 6 europskih zemalja i SAD-a koji će tijekom sljedeće četiri godine razvijati metode za uzgoj stanica matica timusa kako bi u budućnosti omogućili obnovu tkiva timusa i imunosnog sustava ljudi. 

Cilj projekta je razviti terapiju stanicama maticama koje mogu obnoviti imunosni sustav tako što će popraviti timus, organ koji se nalazi u prsnom košu iznad srca i koji je zadužen za proizvodnju važnih obrambenih stanica organizma. 

msa-2

Timus je središnji organ imunosnog sustava i u njemu se razvijaju limfociti T, najvažnije stanice u obrani organizma. Timus ima ključnu ulogu normalnom funkcioniranja imunosnog sustava, no ujedno je i jedan od prvih organa u tijelu koji počinje "stariti" zbog čega su stariji ljudi podložniji raznim virusnim infekcija poput gripe. Pored toga, izuzetno je osjetljiv na brojne citotoksične čimbenike kao što su zračenje, kemoterapija, djelovanje toksina i sl. 

Nedavna istraživanja pokazuju da presađivanje tkiva neonatalnog timusa može dovesti do obnove rada imunosnog sustava, ali ograničena dostupnost tkiva transplantata ne dopušta uvođenje ovog pristupa liječenju u kliničku praksu. Pokazalo se također i da se epitelne stanice timusa, koje su ključne za razvoj imunokompetentnih limoficita T, mogu obnavljati iz stanica matica, no, za sada, u svijetu nisu razvijeni protokoli za laboratorijski uzgoj tkiva timusa.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->