Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.01.2014. 14:37

Energetski implantat 

VIDEO: Srčani otkucaji pune bateriju

Znanstvenici testirali punjenje baterija srčanim otkucajima na otvorenom srcu.

VIDEO: Srčani otkucaji pune bateriju

U skoroj budućnosti vam za punjenje mobitela možda više neće trebati električne utičnice u zidu, jer ćete ih moći spojiti u utičnice na svojim tijelima. OK, možda malo pretjerujemo, ali grupa kineskih i američkih znanstvenika sa Sveučilišta Arizona i Illinois nedavno je izvela test koji potvrđuje da je ovo teoretski moguće.

Znanstvenici su naime na srca živih goveda postavljali male tanke savitljive piezoelektrične generatore struje koji omogućuju da se otkucaji srca, odnosno pokreti koje proizvodi srčani mišić pretvaraju u električnu energiju kojom je potom moguće puniti baterije manjeg kapaciteta.

srce 2

Isti sustav za konvertiranje energije može se primijeniti i na drugim "stalno pokretnim" organima, poput pluća i dijafragme, a ovaj prototip koji je testiran na govedima, pokazao se dostatnim za pokretanje pacemakera, pa vam je jasno da se ova tehnologija zasad ne razvija za punjenje telefona i tableta, već za energetske potrebe medicinskih implantata.

No znanstvenici su ipak odlučili malo zasoliti svoje istraživanje u "pop-sci" tonu kakav uvijek volimo čuti, pa su izjavili da se na organe može postaviti više ovakvih "prikupljača energije" i uvezati ih u neku vrstu električne centrale, pa bi sustav mogao biti dostatan za energetske potrebe uređaja veće potrošnje poput pametnih telefona.

Stoga ne treba olako odbaciti ni našu ideju o strujnoj utičnici na prsima. 

Izvor: PNAS

 

srce baterija

 

Vezani sadržaji
Ključne riječi Srce struja punjenje piezelektrični
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->