Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2014. 11:11

MIT 

VIDEO: Soljačićev prozirni ekran s nanotehnologijom

Znanstvenici MIT-a razvijaju novu tehnologiju za bolje i jeftinije prozirne ekrane.

VIDEO: Soljačićev prozirni ekran s nanotehnologijom

Prozirni ekrani u današnje doba imaju brojne primjene, poput mogućnosti gledanja navigacijskih podataka na vjetrobranu automobila, sustava navigacije i nišanjenja na HUD-ovima lovaca, kao i za projiciranje na stakla naočala tipa Google Glassa.

Znanstvenici i studenti MIT-a smatraju kako postojeće tehnologije imaju ograničenja, pa stoga vjeruju kako će njihov ekran omogućiti značajno poboljšanje performansi s širim kutom gledanja, jednostavnom i jeftinijom proizvodnjom, kao i skalabilnosti za različite veličine.

Njihova inovacija opisuje se ovog tjedna u publikaciji Nature Communications, a vjerojatno će vam biti zanimljivo da se među glavnim autorima znanstvenog rada nalazi hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na odsjeku za fiziku MIT-a, poznat po sustavu za bežični prijenos energije WiTricity.

Inovacija koju su razvili Soljačić i njegova ekipa profesora i studenata, temelji se na sustavu koji stvara slike u boji na staklenoj površini "ugađanjem" pokrova od srebrnih nanočestica, sve dok ne propuste svjetlo samo određenih valnih dužina. Ova tehnika je vrlo jeftina i kompaktna, obzirom da osim nanopremaza koristi samo tehnologiju običnih projektora dostupnih na tržištu.

Pored toga, ovdje ne postoji potreba za splitterima zraka ili ogledalima, pa sliku možete gledati iz bilo kojeg kuta. Mada znanstvenicima predstoji još dosta posla dok se ovo nađe u nekom tržišnom proizvodu, Soljačić i ekipa kažu kako bi se njihov ekran vrlo lako mogao implementirati u prozore na kućama i automobilima, kao i na izloge dućana. 

Nama se čini da će implemenntacija uslijediti prvo u vojnim stožerima, avionima, brodovima i podmornicama, obzirom da Soljačićevo istraživanje financiraju američke organizacije Army Research Office i National Science Foundation.

Izvor: MIT

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->