Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2011. 10:32

Studija 

Zemlja se širi uslijed globalnog zatopljenja

Američki znanstvenici ustanovili su kako obujam Zemlje sve više raste, što je direktna posljedica globalnog zatopljenja i topljenja leda.

Zemlja se širi uslijed globalnog zatopljenja

Ne ulazeći u rasprave o tome koliko ljudi utječu na problem globalnog zatopljenja Zemlje, tim znanstvenika Sveučilišta u Coloradu ustvrdio je kako se obujam našeg planeta konstantno povećava, uslijed topljenja leda na polovima.

Obzirom da se zbog topljenja leda stvaraju dodatne količine vode koje se kreću prema ekvatoru, dolazi do povećanja obujma Zemlje u širinu.

 umjesto da se pretvara u savršenu kuglu, Zemlja se sve više širi 

Tijekom ledenog doba koje je završilo prije 20 tisuća godina Zemlja je bila znatno uža u „struku“, a težina ledenih ploča je izazvala deformaciju kore Zemlje, pa je na sredini došlo do izbočina.

Nekad su znanstvenici vjerovali da će se vremenom Zemlja pretvoriti u savršenu kuglu, jer će se izbočenje na ekvatoru smanjivati nešto manje od milimetra godišnje, no zadnja satelitska mjerenja pokazala su zapravo obrnuti proces.

„Uslijed topljenja leda na polovima, što dolazi kao posljedica globalnog zatopljenja, Zemlji se poništio efekt mršavljenja, pa se ona zapravo deblja u struku“, tvrde znanstvenici.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->