Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.05.2011. 18:55

Arheologija 

Otkriveni nepoznati dijelovi Velikog kineskog zida

Koliko god Kineski zid bio velik, još uvijek nije otkriven do kraja.

Otkriveni nepoznati dijelovi Velikog kineskog zida

Arheolozi su pronašli nepoznati dio Kineskog zida u planinama okruga Suizhong u provinciji Liaoning, koji je zbog neodržavanja srušen, a mnogi njegovi dijelovi su nestali, mada je u doba dinastije Ming, između 1368. i 1644. godine obnovljen.

kineski zid

Dijelovi koji su popularni za turističke obilaske, samo su manji dio Velikog kineskog zida

Generacije lokalnih stanovnika tog kraja nisu ni znale da su to dijelovi Kineskog zida, pa su njegove ostatke koristili u gradnji svojih domova, tvrde lokalni dužnosnici, dodajući kako nikad nisu uvedene mjere kojima bi se na tom dijelu zaštitio slavni spomenik i jedna od rijetkih ljudskih građevina koja se može vidjeti iz svemira.

Najnovije otkriće kineskih arheologa stoga dovodi u vezu dosad nepoznate dijelove Kineskog zida i domove lokalnog stanovništva, pa postoji mogućnost da čitavo to područje bude proglašeno povijesnim spomenikom, a lokalnom se stanovništvu zabrani rušenje i novogradnja.

 lokalni stanovnici su dijelove zida ugrađivali u svoje domove 

Drži se kako početak gradnje Kineskog zida datira iz razdoblja prije 2.000 godina, kada je počelo njegovo podizanje s ciljem obrane od nomadskih plemena sa sjevera. U posljednje vrijeme, modernizacijom i razvojem komunističke Kine, dijelovi zida su uništeni kako bi se sagradile ulice, zgrade i drugi moderni objekti, da bi se tek u zadnjih nekoliko godina nastojalo sačuvati ovo veličanstveno djelo ljudskih ruku.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->