Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.06.2011. 10:54

Giza 

Robot otkrio tajne oznake na piramidama

Pronađene oznake mogle bi razjasniti svrhu postojanja uskih kanala unutar piramida.

Robot otkrio tajne oznake na piramidama

Hijeroglifi su crvene boje i urezani su u kamenu.

Minijaturni robot-istraživač kojeg je proizveo tim Roba Richardsona sa sveučilišta u Leedsu, krstareći uskim prolazima unutar Velike piramide u Gizi, naišao je na misteriozne hijeroglife za koje se pretpostavlja da predstavljaju oznake graditelja ovog veličanstvenog mauzoleja faraona, javlja Discovery News.

pyramid_600x368

Nakon 4.500 godina Keopsova piramida još uvijek sakriva mnoge tajne.

Znanstvenici pretpostavljaju kako te oznake predstavljaju onoga tko je gradio određenu prostoriju, datum, a ponekad su i smjernice za oznaku početka ili kraja tunela.

Razlog postojanja ovih tunela nikada nije objašnjen, postoje različite teorije o sustavima prozračivanja, simboličke i religijske teorije, pa čak i tumačenje kako se radi o usklađivanju položaja sa zvijezdama.

Kamera robota uspjela je snimiti i dvije bakrene igle koje se nalaze pričvršćene na vratima pri kraju tunela, za koje se također ne zna svrha.

 

pyramidrobot-02

Djedi posjeduje više vrsta opreme za istraživanje

Sam robot Djedi, nazvan je po čarobnjaku i savjetniku faraona Keopsa, koji je prije 4.500 godina bio glavni vođa projekta gradnje Velike piramide. Posjeduje više vrsta opreme, poput teleskopske minijaturne kamere koja može snimati iza ugla, a u stanju je prolaziti kroz rupe promjera od samo 19, te minijaturnog ultrazvučnog uređaja koji može kuckati po zidovima i potom iz odjeka analizirati od čega su građeni i što se iza njih nalazi.

Djedi robot - photo Sandro Vannini

Uvođenje Djedija u uski kanal unutar piramide.

"Sljedeći korak bit će istraživanje udaljenog zida komore, kako bi se ustanovilo predstavlja li također neka vrata", navodi Richardson, koji se nada kako će jednog dana otkriti neku nepoznatu veličanstvenu prostoriju i u cijelosti razjasniti razloge i način gradnje Velike piramide u Gizi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam