Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Nova erupcija na Suncu može stvoriti probleme na Zemlji
Članak
Objavljeno: 15.06.2011. 12:26

Solarna baklja 

Nova erupcija na Suncu može stvoriti probleme na Zemlji

Američka meteorološka služba upozorava građane kako bi moglo doći do manjih problema uslijed nove solarne baklje.

Nova erupcija na Suncu može stvoriti probleme na Zemlji

U noći između ponedjeljka i utorka NASA je na Suncu zabilježila solarnu baklju srednje veličine, takozvanu koronalnu masovnu erupciju elektrona i protona. Oblak izbačene materije kreće se prema Zemlji, no još nije sigurno hoće li nas direktno pogoditi ili samo okrznuti, odnosno marginalno tangirati, kažu znanstvenici.

U slučaju direktnog udara moguće su manje posljedice koje bi mogle poremetiti rad satelita, te izazvati manja ispadanja električne mreže, no tvrdi se kako jačina tih poremećaja ne bi smjela prerasti u ozbiljne kvarove elektroenergetskih i digitalnih sustava.

Najozbiljnije posljedice bi, kako navode, mogli imati GPS sustavi na satelitima, koji su najosjetljiviji na promjene elektromagnetskih polja, stoga vam preporučamo da ne vjerujete vašem uređaju za navigaciju u automobilu ako vam kaže da se usred autoputa morate polukružno okrenuti kako biste stigli na traženu destinaciju.

 sustav za obavještavanje o promjenama na Suncu počinje sve bolje funkcionirati 

Greške u GPS navigaciji mogle bi eventualno naškoditi zračnom i brodskom prometu, pa ako se spremate na krstarenje oko svijeta, za svaki slučaj ponesite sekstant iz vremena kapetana Cooka.

Ova solarna baklja pokazala je kako sustav za obavještavanje o promjenama na površini naše matične zvijezde počinje sve bolje funkcionirati, pa bismo kroz par godina mogli postati relativno sigurni za slučaj neke izuzetno snažne baklje, no još treba riješiti povezivanje tog sustava i automatskog isključivanja kritičnih elektroenergetskih sustava, kako Zemlja ne bi na dulje vrijeme utonula u mrak.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->