Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.07.2014. 10:39

Virologija 

Kreiran smrtonosni virus protiv kojeg nema lijeka

Znanstvenik kreirao pandemijski virus i podijelio svjetsku akademsku zajednicu.

Kreiran smrtonosni virus protiv kojeg nema lijeka

Profesor Yoshihiro Kawaoka sa Sveučilišta Wisconsin-Madison, proizveo je novi smrtonosni pandemijski soj virusa svinjske gripe iz 2009. godine za koji ne postoji nikakvo cjepivo, te bi u slučaju bijega iz laboratorija mogao pobiti 5 posto ljudske populacije, odnosno oko 400 milijuna ljudi.

Kawaoka je početkom godine svojim kolegama virolozima na jednom skupu objavio što je učinio, na što je većina njih reagirala sa zaprepaštenjem, navodeći kako je on u krugovima virologa već dugo poznat kao opasan čovjek, no ovo što je sad učinio graniči s ludošću.

Prije ovoga znanstvenik je kreirao oblik virusa ptičje gripe pod nazivom "Avian nalik na 1918", odnosno virus koji je najsličniji poznatom virusu iz 1918. godine koji je pobio oko 100 milijuna ljudi.

Mada jedan manji dio znanstvenika smatra da je pandemijske viruse potrebno razvijati kako bismo se mogli uspješnije boriti protiv njih, jer će se prije ili kasnije ponovo pojaviti neki koji će nastati u prirodi, većina smatra kako je suludo proizvoditi smrtonosne bolesti ako nemate učinkoviti lijek protiv njih.

Valja naglasiti da ovo nije ništa novo, jer se možda sjećate da smo pisali o znanstvenicima Erasmus Medical Centra, koji su dobili dozvolu za objavu znanstvenog rada u kojem opisuju način na koji su izradili jedan novi smrtonosni soj virusa ptičje gripe.

Dio znanstvenika koji ne odobravaju Kawaokin rad ujedno navodi da njegov Odjel za patobiološke znanosti na Sveučilištu Wisconsin nije ustanova s najvišom razinom sigurnosti s oznakom BSL-4, već se radi o slabije osiguranom BSL-3 laboratoriju.

Nadajmo se samo da se neki Kawaokin kolega neće spotaknuti i razbiti stakalce s uzorkom virusa koje će mu se zabiti u kožu, kao što se to zna događati u filmovima katastrofe za koje volimo govoriti da su pretjerani i neuvjerljivi.

Preporuka uz čitanje ovog članka: Ako još niste, pogledajte film Contagion iz 2011. godine, koji na prilično realističan način govori o tome kako izgleda pandemija koju bi mogao izazvati virus nalik na Kawaokin. 

Izvor: International Business TimesVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->