Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.07.2014. 10:03

GE Global Research 

VIDEO: Mikrovalni mjerač kalorija

Automatsko mjerenje kalorija iz jela u kojima su namirnice izmiješane.

VIDEO: Mikrovalni mjerač kalorija

Ovakav bi se brojač kalorija uskoro mogao udomaćiti u našim kuhinjama.

Matt Webster, stanični biolog GE Global Researcha, znanstveno istraživačke divizije tvrtke General Electric, kaže kako je jednom prilikom pitao svoju suprugu želi li za rođendan gadget za praćenje aktivnosti poput pametne narukvice, koja pomoću aplikacije na pametnom telefonu, može pratiti količinu kalorija koje sagorijevate. Supruga ga je tada pitala hoće li taj gadget automatski pratiti kalorije koje uzima s hranom koju jede, na što je on odgovorio da to nije moguće, ali ga je ideja inspirirala da započne raditi na jednom takvom sustavu.

Nakon što su analizirali nutritivne podatke tisuća vrsta hrane Američkog odjela agrikulture, Webster i njegov tim došli su do brojača kalorija, odnosno prototipa uređaja koji je u stanju precizno izmjeriti broj kalorija iz proizvoljno izmiksane mješavine šećera, ulja i vode, a u budućnosti će moći izračunavati kalorije iz bilo kakve hrane.

Ovaj gadget funkcionira propuštanjem niskofrekvencijskih mikrovalova kroz izvaganu hranu, nakon čega mjeri kako se mikrovalovi mijenjaju u interakciji s njom, obzirom da masnoća i voda utječu na mikrovalove na karakterističan način.

Za sada gadget radi samo s tekućom  ili "izblendanom" hranom, no Webster kaže kako će modifikacijom mikrovalnih antena i poboljšanjem algoritama za preračunavanje kalorija biti moguće skeniranje bilo kakve hrane u roku od par sekundi, a takav mjerač kalorija bi se u skoroj budućnosti mogao proizvoditi kao zaseban kućanski aparat ili ugrađivati u mikrovalne pećnice.

Webster navodi kako je ovakav sustav znatno precizniji u odnosu na skenere koje razvijaju drugi timovi koji vizualno prepoznaju hranu spektralnim skeniranjem i potom preračunavaju kalorijske vrijednosti, jer je njegov u stanju prodrijeti duboko u sami sastav hrane. 

Izvcor: GE Global ResearchVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->