Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2014. 10:56

Cambridge 

Superprovodnik s najjačim magnetskim poljem do sada

Znanstvenici u superprovodniku zarobili najjače magnetsko polje.

Superprovodnik s najjačim magnetskim poljem do sada

Znanstvenici Sveučilišta Cambridge razvijaju superprovodne magnete koji se ne trebaju hladiti do ekstremnih temperatura, koji bi svoju primjenu mogli naći u zamašnjačkim sustavima za pohranu energije, separatorima za poboljšavanje ćistoće metala ili rješavanje problema onećišćenja, kao i u elektromagnetskim transportnim Maglev sustavima.

Tim znanstvenika Cambridgea je u suradnji s kolegama iz National High Magnetic Field Laboratorija u Floridi, te tvrtke Boeing, uspio zarobiti najjače magnetsko polje unutar superprovodnika u povijesti, od 17,6 Tesla, koje je 6 puta jače od magneta koji se nalaze u MRI aparatima, čime su srušili svjetski rekord star više od desetljeća.

Ovaj superprovodni magnet funkcionira i na temperaturama iznad točke vrelišta  dušika (-196 C), što znači da može biti jeftiniji i lakši za održavanje od konvencionalnih superprovodnika koji zahtijevaju temperature blizu apsolutne ništice (-273 C).  

Što se materijala tiče, znanstvenici su za superprovodnik koristili GdBaCuO (gadolinij barij bakreni oksid), krt materijal nalik na keramiku, no morali su mu promijeniti strukturu na molekularnoj razini jer bi u osnovnom stanju eksplodirao kada bi se u njemu zarobilo tako snažno magnetsko polje, te su mu s vanjske strane dodali prsten od nehrđajućeg čelika.

Idući plan znanstvenika je proizvesti superprovodnik koji će moći zadržati magnetsko polje od 20 Tesla ili jače, te će početi razvijati praktične aplikacije za njega. 

Izvor: Sveučilište CambridgeVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->