Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2014. 15:07

Računalni model 

Računalo predviđa alkoholizam kod tinejdžera

Neuroznanstvenici uče računalo kako prepoznati buduće alkoholičare među djecom.

Računalo predviđa alkoholizam kod tinejdžera

Kognitivni neuroznanstvenik Robert Whelan, profesor Sveučilišta u Dublinu, u publikaciji Nature je objavio znanstveni rad u kojem opisuje učinkoviti način za predviđanje zlouporabe alkohola u ranoj dobi korištenjem računalnog modela. 

Kako bi računalnom algoritmu omogućili prepoznavanje osoba koje će u kasnijoj dobi imati problema s alkoholizmom, Whelan i njegovi kolege su naučili računalo kako među mlađim tinejdžerima uočiti potencijalnog alkoholičara, vodeći se s više od 40 bioloških i socioloških čimbenika koji uključuju strukturu mozga, gene, događaje iz prošlosti i osobine ličnosti. Kao primjer možemo navesti trinaestogodišnjaka koji već puši, kod kojeg zbog ovisničke ličnosti i recimo obiteljskog utjecaja, postoji velika mogućnost da će kroz nekoliko godina pokupiti opasne navike redovnog opijanja.

Whelan navodi kako je računalni model u sadašnjoj ranoj fazi pokazao uspješnost od nekih 70 posto, no treba mu dati malo više vremena kako bi postao pouzdaniji i precizniji.

Za razliku od postojećeg, njegov budući računalni model će među dodatnim parametrima u obzir uzimati i utjecaj vršnjaka preko društvenih mreža, jer taj element u početku razvoja ove studije prije nekoliko godina nije imao takve implikacije kao danas, no danas ne smije nikako biti zanemaren.   

Valja naglasiti da i sami Whelan izražava sumnju da će računalno predviđanje alkoholičara ikada biti sto posto pouzdano, no smatra kako bi moglo postati dovoljno precizno da se roditelji i škola upozore na potencijalne opasnosti kako bi mogli poduzeti pravovremenu prevencijsku akciju. 

Izvori: Nature, The VergeVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->