Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Zombi gljiva preuzima insekte kao u The Last of Us
Članak
Objavljeno: 11.03.2023. 12:05

Zombi gljive 

VIDEO: Zombi gljiva preuzima insekte kao u The Last of Us

Znanstvena ideja o gljivičnoj zarazi koja stoji iza igre i serije The Last of Us je stvarnost koja se pojavljuje u prirodi.

VIDEO: Zombi gljiva preuzima insekte kao u The Last of Us

Kordiceps je jedna od invazivnih patogenih gljiva koja se još naziva i zombi-mrav gljiva, zbog sposobnosti da inficira mrave i druge insekte, pri čemu ih ne ubija, već ih, laički rečeno, ostavlja dugo na životu te im u nekim slučajevima čak mijenja svijest i podčinjava svojim interesima.

Kao što ste vjerojatno čuli, autori video igara iz franšize The Last of Us, koja je dobila svoju popularnu ekranizaciju u HBO-ovoj istovremenoj seriji, poslužili su se upravo "zombi-gljivom" koja je zarazila ljudsku populaciju i pretvorila je u čudovišta nalik na zombije, što je velika razlika u odnosu na pozadinske priče drugih serija i filmova sa zombijima, pa se može reći da ima određenu znanstvenu podlogu.

zombie gljiva na moljcu

Mada znanstvenici većinom smatraju da zombi gljiva nema mogućnost zaraziti ljude i upravljati njima kao što to radi kukcima, postoje određeni krugovi koji tu mogućnost ne odbacuju u potpunosti zbog mogućih budućih mutacija izazvanih klimatskim promjenama i drugim čimbenicima.

Ekipa s YouTube kanala Odd Animal Specimens, uz pomoć znanstvenika iz Muzeja zoologije i herbarija na Sveučilištu Michigan, odlučila je predstaviti zombi-gljivu na djelu i pokazati kako inficira razne kukce i pauke, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ovo je naša zbirka insekata zaraženih parazitskim gljivama. Neki ljudi će parazitsku gljivu nazvati "zombi gljivom". To je zato što gljivice mogu 'zaraziti' tijelo i um insekta. Drugi ih nazivaju kordicepsima, ali to je samo jedan rod parazitskih gljiva. U ovom videu pronaći ćete parazitiranog moljca, pauka, ličinke, gusjenicu i cikadu", navodi Odd Animal Specimens, koji pokušava odgovoriti na pitanja što su parazitske gljive, što je zombi gljiva, koje insekte parazitira zombi gljiva, ubijaju li gljive insekte i mogu li gljive kontrolirati um insekta?

Vjerujemo da ćete nakon ovog videa gledati seriju The Last of Us malo drugačijim očima.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->