Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Membrana za pročišćavanje vode stvara električnu energiju
Članak
Objavljeno: 08.03.2023. 15:41

KIST 

Membrana za pročišćavanje vode stvara električnu energiju

Nova napredna membrana može filtrirati kanalizaciju ili morsku vodu u pitku vodu i pritom proizvoditi električnu energiju.

Membrana za pročišćavanje vode stvara električnu energiju

Istraživači s Korejskog instituta za znanost i tehnologiju KIST i Sveučilišta Myongji, objavili su novi rad koji opisuje membranu za pročišćavanje i recikliranje vode s mogućnošću generiranja električne energije.

Tim tvrdi da membrana može blokirati više od 95% kontaminanata manjih od stomilijuntnog dijela metra, uključujući čestice teških metala i mikroplastiku. Čini se da njihova membrana djeluje bez obzira na kiselost izvora vode, jer dobro funkcionira u rasponu pH od 1-10.

Membranu čini dvoslojni "sendvič". Gornji sloj je vodljivi polimer, a donji je porozni filter. Dok se kontaminirana voda izlijeva na gornji sloj, ona se pomiče bočno preko membrane, stvarajući poprečni tok iona koji se mogu sakupiti kao električna struja pomoću elektroda na oba kraja membrane.

KIST 2

Iako studija tvrdi da je membrana pokazala "visoke performanse generiranja energije" u eksperimentalnom testiranju, laboratorijski prototip je malen. Sažetak studije izvještava o maksimalnoj razini snage od samo 16,44 mikrovata i maksimalno 15,16 millijula ​​energije generirane tijekom neodređenog vremenskog razdoblja. Proizvodnja električne energije je kontinuirana pa je samo 10 mikrolitara vode bilo dovoljno za proizvodnju električne energije više od tri sata.

Tim sada radi na daljnjem istraživanju kako bi povećao svoj rad na veličinu relevantnu za veća postrojenja za pročišćavanje vode. "Budući da se membrana može proizvesti jednostavnim procesom 3D spisa bez ograničenja veličine, ima veliki potencijal za komercijalizaciju zbog niskih troškova proizvodnje i vremena obrade", navodi KIST u priopćenju za javnost.

Glavni autor studije Ji-Soo Sang kaže da materijal ima potencijal kao obnovljivi izvor energije sljedeće generacije. "Kao nova tehnologija koja može riješiti problem nestašice vode i istovremeno proizvoditi ekološki prihvatljivu energiju, također ima veliki potencijal primjene u sustavu upravljanja kvalitetom vode i sustavu napajanja u hitnim slučajevima."

Rad objavljen u časopisu Advanced Materials možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->