Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.03.2023. 11:16

Svalbard Global Seed Vault 

Krenite u virtualni obilazak svjetske banke sjemenki

U arktičkim ledenim predjelima Norveške nalazi se najveća svjetska banka sjemenki s više od milijun vrsta biljaka.

Krenite u virtualni obilazak svjetske banke sjemenki

Spitsbergen, otok u udaljenom norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom moru, dom je podzemnog bunkera Svalbard Global Seed Vault kojeg mnogi zovu "trezorom sudnjeg dana".

Ideja inicijative norveške vlade koja stoji iza ovog projekta je pohrana sjemenki svih biljnih vrsta svijeta, kako bi se u slučaju neke globalne katastrofe, uslijed posljedica klimatskih promjena i drugih situacija u kojima bi moglo doći do izumiranja vrsta, jednog dana moglo iskoristiti za ponovno uzgajanje i time nam osigurati preživljavanje.

svalbard_banner_new_logo

Ukupni kapacitet pohrane iznosi 4,5 milijuna raznovrsnih inačica biljnih vrsta, a do sada je prikupljeno i pohranjeno 1.214.827 uzoraka sjemenki i taj broj raste, obzirom da mnoge organizacije za očuvanje prirode širom svijeta stalno donose novo sjeme iz svojih sredina, koje se pohranjuje u spremnicima unutar podzemnih trezora na temperaturi od -18°C.

Lokacija na Spitsbergenu je od strane norveške vlade odabrana upravo zbog toga što se sjemenke mogu čuvati bez potrošnje energije koja bi bila potrebna za sustave hlađenja kada bi trezor bio smješten u nekim toplijim krajevima.

s1

Većina sjemenki otpada na biljne kulture koje služe za prehranu, pri čemu 69 posto čine žitarice, 9 posto mahunarke, a ostatak otpada na voće, povrće, začinsko bilje i druge biljke.

Kako bi svijet mogao vidjeti da se sjeme nalazi na sigurnom, norveška vlada i organizacije uključene u projekt sada su omogućile da svatko virtualno obiđe Svalbard Global Seed Vault putem ove poveznice.

SGSV virtualna tura

Nakon što uđete u trezor i spustite se dugim tunelom do tri komore za sjeme, možete hodati niz prolaze i kliknuti na pojedinačne spremnike kako biste saznali što je unutra, a tu je i video vodič dostupan na više jezika.

Gene-bank

Virtualni obilazak je, kako kažu napravljen kako bi omogućio ljudima da "razumiju važan posao koji Svalbard Global Seed Vault obavlja za naš planet i čovječanstvo".

Nije nam poznato čuvaju li unutra lički krumpir i varaždinsko zelje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->