Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2023. 14:41

GIST 

Zebra kao inspiracija za pametan nosivi izvor energije

Znanstvenici su iz prirode posudili zebrine pruge za razvoj novog generatora električne energije.

Zebra kao inspiracija za pametan nosivi izvor energije

Zebra sa svojim prepoznatljivim prugama bila je izvor mnogih znanstvenih rasprava, od njihove uloge u zbunjivanju grabežljivaca do toga kako može odvratiti ugrize konjske muhe, a nedavno je otkriveno da životinje mogu podići krzno svojih crnih segmenata kako bi prenijele toplinu s kože radi regulacije temperature.

Sada su znanstvenici iskoristili životinju kao inspiraciju za stvaranje uređaja koji proizvodi električnu energiju koristeći kontrastne nijanse kao toplinske vodiče.

Istraživači na Institutu za znanost i tehnologiju Gwangju GIST u Južnoj Koreji, razvili su fleksibilan, biorazgradiv termoelektrični generator TEG, koji koristi crno-bijele dijelove za stvaranje temperaturnog gradijenta ispod površine koji zauzvrat može generirati struju.

"Tradicionalni TEG dizajni su veliki i glomazni jer se oslanjaju na prirodnu konvekciju, što dovodi do temperaturnog gradijenta izvan ravnine", objasnio je Young Min Song, profesor GIST-a i autor studije. “To zahtijeva tvrde izolatore, koji ograničavaju primjenu TEG-ova u fleksibilnim i nosivim uređajima. Sada smo nadmašili ovu paradigmu u našem dizajnu, stvaranjem uređaja u ravnini koji je fleksibilan i biorazgradiv. To povećava njegovu primjenjivost, a istovremeno smanjuje njegov utjecaj na okoliš čineći ga skalabilnim, integrabilnim i održivim.”

zebra 2

Biorazgradivi PLCL materijal, koji reflektira sunčevu svjetlost i emitira infracrveno zračenje kako bi područje ispod sebe održao hladnim, formirao je bijele pruge, dok je PEDOT:PSS, koji se na prvi pogled čini crnim, osigurao apsorpciju topline potrebnu za stvaranje temperaturnog gradijenta ispod. Uz pomoć silikonskih nanomembrana u dizajnu, novi TEG dizajn uspio je generirati temperaturnu razliku od 22 °C za gradijent.

Iako je laboratorijski model bio mali prototip, istraživači kažu da može generirati kontinuiranu električnu energiju 24 sata dnevno, a materijali su potpuno biorazgrađeni u slanoj otopini unutar 35 dana.

"Pandemija je uzrokovala široku upotrebu jednokratnih maski i zaštitne opreme, što predstavlja ogroman utjecaj na okoliš," rekao je Song. "Ovo naglašava potrebu za održivim i ekološki prihvatljivim rješenjima poput TEG-ova koji se mogu ugraditi u takve nosive uređaje za obavljanje specijaliziranih funkcija kao što su vlastita proizvodnja energije i senzorika."

Studiju objavljenu u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi generator zebra GIST
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->