Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.05.2020. 14:13

IRB 

Novi NATO projekt dodijeljen Ruđeru

Dr. sc. Ivana Capan radit će na nadogradnji detektora opasnog tereta i nuklearnog materijala koji će služiti za skeniranje prtljage.

Novi NATO projekt dodijeljen Ruđeru

Krajem prošle godine bili smo na predstavljanju prototipa silicij-karbid neutronskog detektora za kontrolu tereta u pomorskim lukama i otkrivanje posebnih nuklearnih materijala koji je razvio tim hrvatske znanstvenice dr. sc. Ivane Capan s Instituta Ruđer Bošković u sklopu projekta E-SiCure u okviru NATO Programa znanost za mir i sigurnost (SPS).

Zahvaljujući novom projektu u sklopu NATO programa 'Znanost za mir i sigurnost' (SPS), tim hrvatske znanstvenice sljedeće tri godine radit će na nadogradnji detektora koji će povrh neutronskih pokrivati gama i X-zrake što će povećati njegovu učinkovitost, brzinu detekcije, te omogućiti širu primjenu na više vrsta materijala, primjerice, kod skeniranja ručne prtljage na aerodromima.

Projekt je vrijedan 356.800 eura, a IRB-u je dodijeljen najveći postotak budžeta od čak 35 posto.

1

 "U sljedeće tri godine imamo ambiciozan plan za razvoj novog piksel detektora od silicij karbida koji će biti osjetljiv i na nisko energijske game zrake, alfa zračenja, brze i spore neutrone te X-zrake. Prelaskom na piksel detektore dobivamo dodatnu informaciju o položaju'', izjavila je dr. sc. Ivana Capan, koordinatorica projekta te voditeljica Laboratorija za poluvodiče na IRB-u.

Ovakva tehnologija uvelike bi nadmašila postojeće mogućnosti probira zahvaljujući sinkronom otkrivanju neutronskih i X-zraka te bi omogućila aktivne i pasivne načine ispitivanja opasnog materijala.

''Novi nadograđeni detektori omogućili bi detektiranja više vrsta materijala, skratili vrijeme detekcije te imali znatno manji broj lažno pozitivnih rezultata što bi u konačnici poboljšalo sposobnost i učinkovitost detekcije i ispitivanja opasnog materijala', dodaje dr. Capan kojoj je opet pošlo za rukom okupiti ugledan međunarodni tim znanstvenika iz japanskog Nacionalnog instituta za kvantne i radiološke znanosti i tehnologije,  s portugalskog Sveučilišta Aveiro, te slovenskog Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane.

Ovo je drugi projekt u sklopu NATO programa 'Znanost za mir i sigurnost' koji je dodijeljen dr. Capan i njezinom timu iz Laboratorija za poluvodiče i to upravo zahvaljujući sjajnim rezultatima istraživanja ostvarenim u prvom projektu.

''Na Ruđeru će na ovom projektu kojeg su nazvali e-Sicure2 raditi pet znanstvenika, a očekujemo i uključivanje studenata koje možemo stipendirati kroz trajanje projekta, kao što je to bio slučaj i u prethodnom projektu'', zaključuje dr. Capan.

Izjavu dr. Capan u vezi ovog projekta možete pronaći na ovoj poveznici. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->