Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.09.2018. 11:22

Penn State University 

VIDEO: Sito propušta velike a zaustavlja male predmete

Znanstvenici razvili reverzibilnu samoobnavljajuću membranu zanimljivih svojstava.

VIDEO: Sito propušta velike a zaustavlja male predmete

Svima nam je poznat princip funkcioniranja svakog sita poput onog za građevinski pijesak ili juhu. Veliki predmeti poput kamenja ili kosti ostaju u njemu, dok tekućina ili sitni pijesak prolaze.

Znanstvenici Sveučilišta Penn State razvili su takozvanu obrnutu ili reverzibilnu membranu koja prosijava, odnosno filtrira na potpuno obrnuti način. Veliki predmeti prolaze kroz nju, dok oni manji ostaju zarobljeni, što djeluje pomalo poput SF-a kao što možete vidjeti u ovom videu.

Membrana je izrađena od gustog tekućeg materijala, a objekte propušta prema kinetičkoj energiji. Veći objekt s većom kinetičkom energijom će proći kroz membranu koja će nakon njegovog prolaska zacijeliti, dok će oni objekti s manjom kinetičkom energijom ostati zarobljeni na njezinoj površini. Čak što više, tijekom prolaska velikog objekta, materijal membrane se omata oko njega i zatvara "rupu" instantno, što znači da zacjeljenje funkcionira u realnom vremenu.

Kako bi izradili prototip membrane znanstvenici su koristili jednostavan film od sapunice, no komponente se mogu modificirati i optimizirati kako bi membrane dobile posebne značajke, kako po mehaničkoj robusnosti, tako i po antibakterijskim svojstvima, kao i za neutralizaciju neželjenih mirisa.  

Znanstvenici vjeruju da ovo ima velike mogućnosti primjene, pa bi na primjer kirurzi mogli izvoditi otvorene operacije kroz membranu u terenskim uvjetima, jer će ona omogućiti samo prolazak instrumenata ali ne i nečistoća i bakterija

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam