Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.08.2018. 14:02

Adobe Research 

VIDEO: Beskonačno VR hodanje u malom prostoru

Adobe vam omogućuje neograničeno kretanje u VR prostoru bez zabijanja u namještaj.

VIDEO: Beskonačno VR hodanje u malom prostoru

Članovi istraživačkog tima Adobe Researcha u suradnji s Nvidijom i znanstvenicima Sveučilišta Stony Brook, razvili su novu tehnologiju pod nazivom "redirected walking" (preusmjereno hodanje) za virtualnu stvarnost. Korištenjem modificiranog VR headseta sustav vam omogućuje da u svojoj maloj sobi dobijete osjećaj da se krećete u znatno većem prostoru, pri čemu će vas vizualno preusmjeravati u kretanju kako se nikada ne biste zabili u neku fizičku prepreku.  

Sustav se temelji na praćenju vrlo brzih pokreta oka, takozvanih sakada, koje ljudima omogućuju da se kontinuirano prefokusiraju na objekte, odnosno prebacuju fokus s jednog dijela scene na drugu.

Ti pokreti izazivaju privremenu kratkotrajnu i nama neprimjetnu "sljepoću" poznatu pod nazivom sakadična supresija, a znanstvenici su iskoristili te djeliće sekunde kako bi promijenili virtualne kamere smještene u VR headsetu, čime potiču korisnike da se kreću u smjeru u koji ih se preusmjerava bez da to primijete, kao što možete vidjeti u ovom videu

"U VR-u vam možemo prikazivati ogromne otvorene univerzume, no fizički prostori u našim domovima i sobama su puno manji", navodi vođa ovog istraživanja u Adobe Researchu Qi Sun. "U prirodi ljudskog oka je da skenira scenu rapidnim prebacivanja između točaka fiksacije. Mi smo otkrili da rotiranjem virtualne kamere tijekom sakada možemo preusmjeriti smjer hodanja korisnika kako bismo simulirali velike prostore".

Taj sustav omogućuje korisnicima VR-a da zaobilaze prepreke, jer će senzori prepoznati i mapirati prostor sobe ili dvorane sa svim objektima koji se u njima nalaze, pa će ih preusmjeravati u kretanju, a oni će imati dojam da se kreću u puno većem prostoru i imaju puno veću slobodu kretanja. Osim što će vas sprječavati da se zabijate u stolove, krevete i ormare u svojoj sobi, ovo bi vam moglo smanjiti i utjecaj takozvane "VR bolesti" koja kod nekih korisnika VR-a izaziva vrtoglavicu i mučninu.

Ovo bi VR gaming moglo podići na jednu novu razinu, pa biste mogli igrati neki naslov čija se radnja zbiva na ogromnoj virtualnoj mapi kojom se krećete, a da ste fizički zapravo u svojoj maloj sobi. Dakako, što je fizička prostorija u kojoj se krećete veća, to su veće i mogućnosti simuliranja veličine okoliša, pa biste u prostorima veličine rukometnih igrališta teoretski mogli doživjeti gotovo potpun osjećaj realizma ogromnih prostora kakav imaju junaci Star Treka u holodeku.

Zasad nije poznato hoće li Adobe Research u suradnji s Nvidijom ovo dovesti na tržište u obliku nekog novog headseta i VR platforme.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam