Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.07.2018. 19:44

University of Tennessee 

Zidovi s pametnim biljem kontroliraju kvalitetu zraka

U naše domove uskoro bi mogla stići inovacija koja spaja organski dizajn i praćenje kvalitete zraka.

Zidovi s pametnim biljem kontroliraju kvalitetu zraka

Znanstvenik Neal Stewart s Instituta agrikulture na Sveučilištu Teneessee (UTIA) i njegovi kolege objavili su znanstveni rad u publikaciji Science u kojem opisuju modificirane kućne biljke poput ukrasnog duhana (Nicotiane) koje mijenjaju boju pod LEDUV svjetlom kada su izložene takozvanim VOC česticama koje uključuju razne štetne kemijske spojeve koji mogu imati kratkoročne ili dugoročne negativne učinke po ljudsko zdravlje

Znanstvenici su u suradnji s dizajnerima odlučili spojiti ta svojstva biljaka s estetikom, pa predlažu izradu zidova u kojima bi raslo takvo bilje, a mogli bi se savršeno uklopiti u unutarnji dekor naših stanova i poslovnih prostora.

Ovo nije prvi puta da znanstvenici koriste biljke kao biosenzore, odnosno "phytosenzore" dizajnirane biotehnologijom, kojima se bavi jedna čitava nova grana znanosti pod nazivom sintetska biologija te uključuje dizajn i izradu novih bioloških vrsta.

Sintetska biologija omogućuje farmerima uzgoj kultura otpornih na razne nametnike i bolesti bez uporabe otrova, a Neal Stewart je do sada već sudjelovao u više studija u kojima su biljke dizajnirane da reagiraju na određene uvjete poput premale ili prevelike nazočnosti dušika.

Biljke u zidovima 2

Takve biljke isijavaju sjaj određene boje kada se gledaju pod specijalno dizajniranim filterima. U ovoj studiji Stewart je otišao za korak dalje, razvojem koncepta koji spaja sintetsku biologiju i estetiku, u kojem vidi biosenzorske biljke direktno posađene u specijalno dizajnirane kućne vertikalne vrtove, odnosno ukrasne zidove.

Takvi "živi zidovi" sadržavat će biosenzore koji mogu detektirati razna onečišćenja poput plijesni, radonskog plina ili visokih koncentracija hlapivih organskih spojeva, odnosno VOC čestica te dušikovih oksida (NOx).

Biljke u zidovima 3

Stewart objašnjava da biosenzori biljaka mogu biti dizajnirani tako da reagiraju na štetne agense na više načina, kao što je postupno mijenjanje boje njihovog lišća ili upotrebom fluorescencije. "Mogu učiniti mnogo više od ukrašavanja naših prostora", navodi Stewart. "Mogli bi nas upozoriti na nazočnost opasnosti u našem okruženju".

Znanstvenici ovu ideju namjeravaju odvesti dalje od koncepta, pa kažu da već imaju planove da svoje ideje iz laboratorija prenesu u naše domove.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam