Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.07.2019. 10:57

IBM Research 

VIDEO: Robotski jezik prepoznaje i analizira tekućine

IBM-ov AI robotski jezik Hypertaste u stanju je prepoznavati kompleksne tekućine.

VIDEO: Robotski jezik prepoznaje i analizira tekućine

Znanstvenici IBM Researcha razvili su "robotski jezik" s umjetnom inteligencijom pod nazivom Hypertaste, koji je u stanju "kušati" i prepoznavati kompleksne tekućine. Taj mobilni digitalni jezik kreiran je u obliku kriške limuna, s idejom da se jednostavno prenosi i postavlja na čaše, zdjelice i druge posude u kojima se drže tekućine. Podaci sa senzora se šalju bežično bluetoothom u aplikaciju na pametnom telefonu koja odmah prikazuje rezultate "kušanja", kao što možete vidjeti u ovom videu.

IBM Research kaže da se Hypertaste pokazao vrlo uspješnim u prepoznavanju i analiziranju kompleksnih tekućina te ima veliki kapacitet da postane koristan alat u kemijskoj analitici. 

"Ljudsko čulo okusa je rezultat milenija evolucije i omogućuje nam da uživamo u ukusnoj hrani i pićima te da nas upozori da ne progutamo nešto opasno. Senzori koje proizvodimo moraju također biti uspješni u  prepoznavanju ukusa, pa je ovaj uređaj veliki tehnološki napredak u tom smjeru, posebice stoga što na svijetu postoje mnoge supstance koje nikada ne bismo željeli isprobati svojim ustima", navodi IBM koji vjeruje da bi Hypertaste mogao biti posebno koristan u prehrambenoj industriji, medicinskoj dijagnostici i farmakologiji. 

Više detalja o IBM-ovom robotskom AI jeziku potražite na ovoj poveznici. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->