Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.07.2019. 20:11

University of Glasgow 

Prva snimka kvantnog sprezanja

Znanstvenici prvi puta uspješno snimili dva fotona koji dijele fizikalna svojstva.

Prva snimka kvantnog sprezanja

Znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu objavili su znanstveni rad u publikaciji Scientific Advances, u kojem je prikazana prva snimka kvantnog sprezanja. Kvantno sprezanje je fizikalni fenomen koji se pojavljuje kada parovi ili skupine čestica nastanu ili međudjeluju na takav način da se kvantno stanje pojedinačnih čestica ne može utvrditi neovisno o drugim česticama, čak i ako čestice dijele velike udaljenosti, pa se umjesto toga mora uzeti kvantno stanje sustava kao cjeline.

Fotografija (gore) predstavlja interakciju dva fotona koji dijele fizikalna svojstva. Kako bi snimili kvantno sprezanje, fizičari su izradili sustav koji ispaljuje mlazove spregnutih fotona iz kvantnog izvora svjetla na ono što nazivaju "nekonvencionalne objekte". Ti objekti se prikazuju na materijalima od tekućih kristala koji mogu mijenjati faze fotona kada se kreću kroz njih. Kamera koja može detektirati fotone potom je postavljena kako bi snimila fotografiju čim prepozna da su fotoni međusobno spregnuti.

F3.large

Kvantno sprezanje je jedan od temelja kvantne mehanike. Koncept se koristi u praktičnim aplikacijama poput kvantnog računalstva i kriptografije, no do sada još nitko nije uspio snimiti taj fenomen u akciji.

Fizičari vjeruju da će ova slika pomoći u napretku u kvantnom računalstvu i dovesti do novih metoda snimanja, a istraživanja se također fokusiraju na iskorištavanje navedenih učinaka za svrhe komunikacije.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->