Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.07.2019. 11:18

Sea-Kit 

VIDEO: Robot za istraživanje mora osvojio XPRIZE

Sustav se sastoji od autonomnog matičnog broda i podvodnog drona u obliku torpeda.

VIDEO: Robot za istraživanje mora osvojio XPRIZE

Robotizirani sustav za istraživanje mora pod nazivom Sea-Kit osvojio je nagradu od 7 milijuna dolara na Shell Ocean Discovery XPRIZE natječaju.

Sea-Kit se sastoji od autonomnog matičnog broda i podvodnog drona u obliku torpeda, opremljenog senzorima za istraživanje podmorja, a djelo je međunarodnog tima znanstvenika tima GEBCO-NF na čijem je čelu znanstvenica dr. Rochelle Anne Wigley.

Matični brod je u stanju autonomno ploviti do 12 tisuća nautičkih milja i provesti na otvorenom moru do 200 dana u komadu, a kada dođe na lokaciju koju treba istraživati, spušta u vodu AUV podvodni dron. Nakon završetka misije, dron se sam vraća na matični brod, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici i inženjeri tima GEBCO-NF su povodom svečane dodjele Shell Ocean Discovery XPRIZE nagrade izjavili da će osvojenih 7 milijuna dolara uložiti u dalji razvoj projekta i neposredna istraživanja oceana te vjeruju da će nam Sea-Kit pomoći da skrivenu površinu našeg planeta napokon istražimo i mapiramo u cijelosti, jer kako kaže dr. Wigley, "do sada smo bolje istražili površinu Mjeseca i Marsa nego naš matični planet".    Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->