Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.11.2016. 13:41

MIT 

VIDEO: Roboti s umjetnim mišićima od najlona

Znanstvenici MIT-a razvijaju umjetne mišiće od prilagođenih najlonskih vlakana.

VIDEO: Roboti s umjetnim mišićima od najlona

Kako bi roboti jednog dana mogli nalikovati androidima iz SF serija poput Westworlda, znanstvenici se trude razviti jeftine umjetne mišiće, no svi pokušaji do sada su se pokazali preskupim (poput ugljičnih nanovcijevi) ili neučinkoviti za primjenu izvan laboratorijskih uvjeta (slitine sa svojstvom mijenjanja oblika).

Znanstvenici MIT-a vjeruju da su doskočili tom problemu, pa su u publikaciji Advanced Materials objavili znanstveni rad u kojem opisuju način na koji se za izradu umjetnih mišića mogu koristiti jeftina najlonska vlakna koja su neznatno promijenili na taj način da su u presjeku zamijenili oblik iz okruglog u četvrtasti.

Glavna stvar zbog koje je najlon idealan za te potrebe leži u njegovom svojstvu da se pri zagrijavanju skuplja u dužini i širi u promjeru što ga čini idealnim za linearno kretanje poput podizanja tereta ravno prema gore, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Znanstvenici su zagrijali samo jednu stranu vlakna, što je rezultiralo brzim kontrakcijama u odnosu na nezagrijanu stranu, što je čitav "flaks" natjeralo na savijanje. Kao izvor topline se može koristiti mnoštvo stvari, uključujući električni otpor, lasere, pa sve do kemijskih reakcija. Vlakna su iznenađujuće otporna, te mogu izdržati 100.000 ciklusa takvog tretiranja, a mogu se skupljati do 17 puta u sekundi.

Ova metoda bi osim u mišićima robota mogla biti primijenjena na brojne industrijske i komercijalne aplikacije, uključujući zrakoplove, automobile, pa čak i odjeću koja se precizno prilagođava obliku tijela, a pored toga tehnologija bi se mogla naći u kateterima za inzulinske pumpe koji se sami prilagođavaju.

Za sada još nije poznato kada bi ova tehnologija mogla izaći iz laboratorija MIT-a, odnosno kada bi se iz njih mogao išetati neki robot s najlonskim mišićima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT mišići umjetni najlon
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam