Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.11.2016. 10:59

Imperial College London 

VIDEO: Dron bez baterija na bežični pogon

Znanstvenici demonstrirali visoko učinkovitu metodu za bežični prijenos energije.

VIDEO: Dron bez baterija na bežični pogon

Prije više od 100 godina Nikola Tesla je predvidio budućnost u kojoj će naši domovi, ali i automobili, vlakovi, brodovi i zrakoplovi biti napajani besplatnom bežičnom energijom. U današnje doba bežični prijenos energije je postao stvarnost, mada smo još uvijek relativno daleko od Tesline vizije u kojoj će zrakoplovi tijekom leta biti napajani strujom s repetitorskih tornjeva na zemlji, kao što danas funkcionira prijenos radio valova koji spajaju vaše pametne telefone s čitavim svijetom.

Današnji tržišno dostupni sustavi za bežični prijenos energije najčešće dolaze u obliku indukcijskih punjača koji omogućuju da pametne telefone punimo bez kabela, no oni funkcioniraju na vrlo malim udaljenostima, jer su gubici u prijenosu energije jako veliki čim odmaknemo svoj uređaj za koji centimetar dalje od baze punjača.

Znanstvenici Imperial Koledža u Londonu predstavili su sustav za bežični prijenos energije koji je znatno učinkovitiji od svih postojećih, a kako bi ga najbolje demonstrirali njime su opremili malu dron letjelicu bez baterije, a ona je letjela na direktni pogon bežične energije, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Sustav funkcionira prema osnovnoj Teslinoj zamisli, što znači da se na dronu nalazi antena, a na zemlji je predajnik izrađen od pločice sklopa koji je spojen na elektroniku i izvor energije te stvara magnetsko polje. Elektronika drona je kalibrirana na frekvenciju tog magnetskog polja, u kojem tijekom leta inducira izmjeničnu struju u anteni, a potom ju učinkovito konvertira u istosmjernu koja služi za pogon motora.

Znanstvenici kažu da je njihova tehnologija još uvijek u ranoj fazi, pa dron može letjeti na visini od samo desetak centimetara iznad izvora magnetskog polja, no vjeruju da bi se jednog dana mogla komercijalizirati i koristiti u dronovima, senzorima, medicinskoj elektronici, a vide ju čak i interplanetarnim misijama. 

Kao primjer navode mogućnost napajanja opreme na Marsu pomoću dronova, što bi značajno produžilo trajanje misija.

Bezicno punjenje na Marsu

U idućoj fazi znanstvenici planiraju suradnju s industrijskim partnerima koji će im pomoći u dovođenju ove tehnologije na tržište.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->