Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.10.2016. 13:03

JOLED 

VIDEO: JOLED je luđi od holozaslona

Upravljivi voxeli koji lebde u zraku neće zamijeniti 4K zaslone ali su jako fora.

VIDEO: JOLED je luđi od holozaslona

Znanstvenici Sveučilišta u Sussexu napravili su novi tip zaslona pod nazivom JOLED kojem rezolucija iznosi samo 7 x 6 voksela, pa zasad ne možemo očekivati da će zamijeniti vaše HD ili 4K zaslone, no radi se o vrlo zanimljivoj novoj tehnologiji.

Svaki voksel je sićušna višebojna sfera, a sve lebde u zraku pomoću ultrazvučne mreže koju stvaraju zvučnici. Zvuk koji drži voksele u traku ne možete čuti jer se radi o ultrazvučnim valovima visokog intenziteta, dok je tehnologija koja ih okreće kako bi prikazivali razne boje još zanimljivija. Naime, sfere su prekrivene titanijevim dioksidom, a koristi se i zrak koji ih uz dodir s cementom okreće kada su izložene električnom polju, pa znanstvenici stoga uspoređuju JOLED s e-ink zaslonom koji može mijenjati svoj oblik, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Znanstvenici namjeravaju povećati gustoću voksela i količinu boja koje se mogu prikazivati, a budućnost praktične primjene vide u zaslonima koji će prikazivati medijske sadržaje na zahtjev. "Zaslon se pojavi ispred korisnika kako bi mu prikazao medijski sadržaj, a nakon prikazivanja padne na zemlju", navodi Sveučilište u Sussexu.

Ovaj će novi tip zaslona biti predstavljen idući tjedan na ACM User Interface Software and Technology simpoziju u Japanu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->