Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.11.2016. 14:55

UCF 

Nove baterije će se puniti u sekundama

Superkondenzator će se napuniti u samo nekoliko sekundi, a pružat će vam energiju duže od tjedan dana.

Nove baterije će se puniti u sekundama

Do sada smo već više puta imali priliku čuti o novim baterijskim tehnologijama koje obećaju kratka vremena punjenja i velike kapacitete, no ništa od toga još nije stiglo na tržište. 

Znanstvenici UCF-a (University of Central Florida) objavili su da su razvili novi proces izrade savitljivih superkondenzatora koji mogu pohranjivati znatno više energije i puniti se više od 30.000 puta bez degradacije.

Njihovi superkondenzatori sastavljeni su od nanometarski tankih žica prekrivenih s dvodimenzionalnim materijalima poput grafena, a kada bi se našli u našim telefonima, omogućili bi da nakon samo nekoliko sekundi punjenja imamo dovoljno energije za više od 7 dana korištenja.

Znanstvenici UCF su uspjeli razviti, kako kažu, "jednostavni sustav kemijske sinteze koji se može uspješno integrirati u postojeće materijale s dvodimenzionalnim materijalima".

Njihovi superkondenzatori bi po prvi puta donijeli nove materijale u naše gadgete poput pametnih telefona, ali i u električne automobile koji bi imali veliku korist od povećanja kapaciteta i brzine. Obzirom da su ove baterije savitljive, vrlo bi se dobro mogle uklopiti u industriju nosivih gadgeta, no UCF-ov profesor Yeonwoong “Eric” Jung iz Centra za tehnologiju nanoznanosti kaže da ova tehnologija još nije spremna za komercijalizaciju, jer se zasad radi samo o demonstraciji koncepta pa je potrebno provesti brojna nova istraživanja prije nego nam stigne u džepove i automobile.

Čitav znanstverni rad možete pronaći u publikaciji ACS Nano na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam