Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.11.2016. 14:43

Institut Ruđer Bošković 

IRB na tragu materijala za pohranu vodika

Hrvatski znanstvenici ovime daju svoj doprinos u razvoju ekološki prihvatljivih nosača energije.

IRB na tragu materijala za pohranu vodika

U današnje doba dobar dio znanosti se orijentira na razvoj sustava koji će iz upotrebe izbaciti "prljava" fosilna goriva, a svoj doprinos tome daju i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dr. Nikola Biliškov (slika gore) i dr. Danijela Vojta, koji su u suradnji s domaćim i međunarodnim znanstvenicima, objavili znanstveni rad u kojem su, nizom eksperimentalnih tehnika, opisali tehnološki važan proces termičkog raspada amonijevog borana, spoja koji se intenzivno istražuje kao potencijalni materijal za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju.

S obzirom na ekstremno velik maseni i volumni udio vodika, amonijev boran i njegovi derivati spadaju među najperspektivnije kemijske sustave za pohranu vodika u čvrstom stanju. Osim toga, te sustave karakterizira niska molekulska masa, relativno velika otpornost na normalne uvjete te niska temperatura otpuštanja vodika, koja se kemijskim modifikacijama može dodatno sniziti.

Kao najvažniji rezultat istraživanja treba istaknuti potpuni izostanak emisija borovih spojeva iz smjesa amonijevog borana s kalijevim bromidom, koji je kemijski vrlo sličan natrijevom kloridu, tj. običnoj kuhinjskoj soli.

Ovo otkriće otvara mogućnost znatnog unaprjeđenja primjene amonijevog borana kao izvora vodika i to vrlo jeftinim postupcima.

„Ovi rezultati označavaju otvaranje dva nova područja kemijskih istraživanja na razini Republike Hrvatske, čime se i Laboratorij za kemiju čvrstog stanja i kompleksnih spojeva konsolidira u međunarodnoj zajednici istraživača materijala za kemijsku pohranu vodika u čvrstom stanju.“ – navodi dr. Biliškov.

Rad „High Influence of Potassium Bromide on Thermal Decomposition of Ammonia Borane“ objavljen je u uglednom časopisu Journal of Physical Chemistry C, a osim znanstvenika IRB-a na njemu je sudjelovala Sandra Flinčec Grgac s Tekstilno-tehnološkog fakulteta te znanstvenici Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology i Mađarske akademije znanosti.

Rad je nastao zahvaljujući potpori za kraće istraživačke boravke u okviru COST akcije MP1103 „Nanostructured Materials for Solid-State Hydrogen Storage“ te europskog infrastrukturnog projekta „Hydrogen and Fuel Cells“.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->