Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.09.2018. 10:42

Harvard 

VIDEO: Printanje kapljica tekućina zvukom

Akustična levitacija između ostaloga omogućuje ispisivanje kapljicama meda i tekućeg metala.

VIDEO: Printanje kapljica tekućina zvukom

Inkjet pisači su odlični u printanju pomoću tekućina (boja), no uz njihovu pomoć nećete moći printati biološki materijal, kao ni tekući metal.

Znanstvenici Harvarda razvili su tehniku koja koristi akustičnu levitaciju za printanje kapljica od materijala koji se inače ne bi mogli koristiti u ispisivanju. Tehnika uključuje subvalni akustični rezonator koji stvara polje zvuka koje izvlači supstance iz mlaznice printera na 100 G, a veličinama kapljica možete manipulirati korištenjem amplitude zvučnih valova te ih premještati gdje god želite, kao što možete vidjeti u ovom videu

Sustav je siguran za korištenje bioloških materijala jer zvučni valovi ne propagiraju kroz kapljicu, što znači da možete printati i žive stanice ukoliko to želite.

Znanstvenici vjeruju da bi ova tehnika mogla biti jako korisna u farmakologiji, gdje bi mogla dovesti do dizajnerskih lijekova kakvi se do sada nisu mogli proizvoditi. Pored toga  bi se mogla koristiti u oblikovanju novih provodnih i optičkih materijala, pa čak i za potrebe svakodnevnog korištenja u kozmetici i hrani.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam