Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.02.2014. 12:42

PSU 

VIDEO: Minijaturni motori u živim ljudskim stanicama

Filmovi poput Fantastičnog putovanja i Unutarnjeg svemira postaju stvarnost.

VIDEO: Minijaturni motori u živim ljudskim stanicama

Znanstvenici Sveučilišta Penn State (PSU) proizveli su sićušne nanomotore koje su postavili u žive ljudske stanice, te su potom njima upravljali pomoću magnetizma na pogon ultrazvučnih valova.

Znanstvenici ovaj rad uspoređuju s filmovima Fantastično putovanje (video dolje) i Unutarnji svemir, u kojima minijaturna vozila putuju ljudskim krvotokom i izvode ciljanu terapiju na pacijentu poput kirurškog zahvata na aneurizmi mozga, s tom razlikom da se ovdje ne radi o fantastičnom smanjenju vozila s ljudskom posadom na mikroskopsku razinu pomoću "čudotvornih zraka", već je PSU sam izradio bespilotna "nanovozila" koja bi jednog dana mogla služiti za dijagnostiku, za dovođenje lijekova na ciljana mjesta, kao i za operativne zahvate, recimo za uništavanje tumora.

"Jedan naš san je medicina u stilu Fantastičnog putovanja", izjavio je voditelj istraživanja Tom Mallouk. "Mali nanomotori će krstariti ljudskim tijelom, međusobno komunicirati i izvoditi različite vrste dijagnoza i terapija. Postoji obilje mogućih primjena za upravljanje česticama na tako maloj skali, a nas pokreće želja za razumijevanjem kako to funkcionira".

Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su koristili HeLa stanice, kulturu živih ljudskih stanica zahvaćenih rakom mozga koje se često koriste u istraživanjima.

U te stanice znanstvenici su ugradili nanomotore izrađene od kombinacije zlata i rutenija, koji su se potom mogli kretati unutar njihovog tkiva pogonjeni ultrazvučnim valovima, upravljani magnetizmom (video dolje). Kada se energija povećala, oni su se zabijali u organele, stanične strukture koje izvode specifične funkcije, a pri najjačoj snazi bili su u stanju probiti membrane stanica, što nudi mogućnost njihove primjene kao destruktivnog oružja protiv stanica raka.  

Izvor: PSU Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->