Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.10.2018. 13:28

Soochow University 

VIDEO: Kinezi razvijaju robote od tekućeg metala

Kineski znanstvenici ne poriču da su inspiraciju dobili od robota T-1000 iz filma Terminator 2.

VIDEO: Kinezi razvijaju robote od tekućeg metala

Li Xiangpeng, profesor robotike na kineskom sveučilištu Soochow University u Suzhou, razvio je robota od tekućeg metala sa svojstvima mijenjanja oblika (shape-shifting). Prvi prototip veličine dlana u stanju je mijenjati oblik i pokretati kotač kada mu se pomoću elektriciteta mijenja centar gravitacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mali robot posjeduje plastični kotač, malu litijumsku bateriju i kapljicu tekućeg metala galija, a projekt je započet prije 6 godina kada su znanstvenici otkrili jedinstvena svojstva slitina tekućih metala poput visoke električne provodnosti, upravljive površinske napetosti i ekstremne fleksibilnosti.

Kineski znanstvenik otvoreno kaže da je inspiraciju dobio od T-1000 robota iz filma Terminator 2: Sudnji dan. "Vjerujemo da slitine tekućih metala mogu omogućiti izradu samorekonfigurirajućih robota koji mogu mijenjati svoj oblik. O takvim robotima razmišljam od kako sam gledao film s T-1000 kada sam imao 10 godina", navodi kineski znanstvenik i dodaje da je to bio samo inicijalni poticaj koji ga je natjerao na razvoj tehnologije, jer robote s ovakvim svojstvima ne vidi u ulozi strojeva koji će ubijati ljude, već one koji će pomagati ljudima.

Kao mogući primjer ističe nanorobote koji će biti izrađeni od visoko kompatibilnog materijala s ljudskim tkivom te će dostavljati lijekove na ciljana mjesta u našim tijelima, proganjati i ubijati stanice tumora, no također bi se mogli koristiti i u vojnoj primjeni za špijunažu.

Pored toga Li ovu tehnologiju pogonskih kotača vidi i u razvoju automobila koji će se u budućnosti kretati bez motora na fosilna goriva ili električnog motora, dok za robote od tekućeg metala vjeruje da bi mogli postati stvarnost kroz 10 godina.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->