Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.10.2018. 14:49

EKG holter 

IRB: Kardiološka dijagnostika u džepu

Hrvatski znanstvenici dobili sredstva za unapređenje pametnog uređaja koji nadgleda rad srca.

IRB: Kardiološka dijagnostika u džepu

Znanstvenici Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB) zahvaljujući projektu Tetramax, financiranom iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, sljedećih godinu dana radit će na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike (HeartStep) koji bi trebali doprinijeti unapređenju praćenja dijagnoze srčanih bolesnika.

Holter je uređaj koji kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u takav mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnog personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa za pohranu i obradu podataka za trajno praćenje pacijenata sa srčanim manama preko nadležne medicinske ustanove.

'' U uporabi već postoji medicinski certificirani SAVVY ECG senzor koji se pretvara u personalni holter s dodatnom analizom dinamike kretnje. Senzorski sklop bežično komunicira s mobitelom korisnika i šalje dalje podatke preko interneta. CIR radi na razvoju tehnologije implementacije sustava koji će funkcionirati kao raspoređeni servis temeljen na Dew Computing koncepciji koja isprepleteno koristi lokalna računala (stolna i prijenosna računala, tablete i mobitele) i integralne cloud servise za pohranu podataka. U planu je analiza podataka i stvaranje strojne dijagnostike koristeći umjetnu inteligenciju.“ – objašnjava prof. dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam