Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.10.2018. 11:11

Shell Ocean Discovery XPRIZE 

Finale Xprize mapiranja mora će biti u Grčkoj

Natječaj je pokrenut jer su Mars i Mjesec bolje mapirani nego morsko dno Zemlje.

Finale Xprize mapiranja mora će biti u Grčkoj

Finale "morskog Xprize" natječaja (Shell Ocean Discovery XPRIZE) čiji cilj je doći do najboljeg robotiziranog sustava koji će mapirati najveće područje morskog dna u 24 sata, održat će se uz obale Grčke početkom studenog ove godine.

Timovi će morati mapirati područja veličine od najmanje 250 kvadratnih kilometara do dubine od 4.000 metara i snimiti 10 objekata od posebnog interesa. Tim koji pobijedi osvojit će nagradu od 4 milijuna dolara, dok će drugoplasirani osvojiti milijun.

Shell Ocean Discovery XPRIZE natječaj je pokrenut 2015. godine s ciljem razvoja sustava i pristupa koji bi napokon doveli do konačnog mapiranja dna svjetskih oceana s prihvatljivom preciznošću. Trenutno je manje od 15% svjetskog podmorja precizno mapirano pa XPRIZE navodi da su površine Marsa i Mjeseca bolje i preciznije mapirane od Zemlje, zbog toga što su postojeće tehnologije na Zemlji zapele u mapiranju podvodnog tla.     

Texas3

Osam timova finalista koji dolaze iz Njemačke (ARGGONAUTS), SAD-a (Blue Devil Ocean Engineering i Texas A&M Ocean Engineering), Švicarske (CFIS), Japana (KUROSHIO), Portugala (PISCES), Velike Britanije (Team Tao) i jedan međunarodni (GEBCO-NF Alumni), stići će u grčku luku Kalamata i morat će za 10 dana postaviti svoje robotske sustave koji će potom biti upućeni na područje natjecanja veličine od 500 km2, na kojem će morati u 24 sata mapirati najmanje 250 km2 u rezoluciji od 5 m horizontalno i 0,5 m vertikalno. Prema propozicijama natječaja upravljanje robotskim plovilima biti će dozvoljeno isključivo s kopna.  

Texas2

Ova zadaća će timovima predstavljati veliki izazov jer će se podvodni robotski sustavi morati kretati u mračnom i hladnom okruženju pod visokim pritiskom koje je na nekim mjestima dvostruko dublje od američkog Grand Canyona. Partneri natjecanja iz tvrtke Fugro već su napravili podvodnu mapu tog područja u visokoj razlučivosti, pa će žiri s njom uspoređivati mape timova koji se natječu za Xprize.   

Gebco2

Nakon završetka natječaja najbolju mapa podmorskog tla u visokoj rezoluciji dobit će grčka istraživačka organizacija NCSR-Demokritos, koja u podmorje Mediterana želi postaviti neutrino teleskop za detektiranje neutrino čestica pod vodom kako bi ih se što bolje izoliralo od kozmičkog i pozadinskog zračenja.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam