Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Hrvatski znanstvenik dokazao da je jezgra Zemlje čvrsta
Članak
Objavljeno: 21.10.2018. 12:28

ANU 

Hrvatski znanstvenik dokazao da je jezgra Zemlje čvrsta

Nova studija mogla bi nam pomoći da razumijemo kako se naš planet formirao.

Hrvatski znanstvenik dokazao da je jezgra Zemlje čvrsta

Izvor slike: Thanh-Son Pham and Hrvoje Tkalčić, The Australian National University

Hrvatsko-australski znanstvenik i profesor geofizike na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) Hrvoje Tkalčić i podstiplomac Thanh-Son Pham uvjereni su da imaju direktan dokaz da je unutarnja jezgra Zemlje čvrsta. Oni su otkrili način kako detektirati takozvane "smicajne valove" (ili J-valove) u unutarnjoj jezgri, odnosno vrstu valova koji mogu putovati isključivo kroz čvrste objekte.

"Otkrili smo da je unutarnja jezgra doista čvrsta, ali smo također otkrili da je mekša nego što se do sada mislilo", navodi Tkalčić.

"Ispada, ukoliko su naši rezultati točni, da unutarnja jezgra dijeli slična elastična svojstva sa zlatom i platinom. Unutarnja jezgra je poput vremenske kapsule, ukoliko ju razumijemo, otkrit ćemo i kako se naš planet formirao", dodaje profesor koji je 1996. diplomirao fiziku i geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. doktorirao na Odsjeku za znanost o Zemlji i planetima na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyeu na temu strukture duboke unutrašnjosti Zemlje putem prostornih valova potresa, a svoju je karijeru nastavio na ANU sveučilištu u Australiji.

planet-1537803_960_720

"Smicajni valovi unutarnje jezgre su tako sićušni da se ne mogu promatrati direktno. Njihovo detektiranje zapravo predstavlja sveti gral globalne seizmologije od kada su znanstvenici prvi puta predvidjeli u 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća da je jezgra Zemlje čvrsta", stoji u priopćenju ANU-a.

Tkalčić i Pham su za njihovo detektiranje razvili takozvanu metodu korelacijskog valnog polja koja gleda u sličnosti između signala na dva prijamnika nakon većeg potresa, umjesto direktne dolaske valova, a sličnu metodu su koristili za mjerenje debljine leda na Antarktici.

"Korištenjem globalne mreže postaja uparivali smo svaki pojedini prijamnik sa svakim velikim potresom, što je jako puno kombinacija te mjerili sličnosti između seizmograma. Iz tih sličnosti konstruirali smo globalni korelogram, neku vrstu otiska prsta Zemlje", navodi Tkalčić.

Studija ukazuje da se ti rezultati mogu koristiti za demonstraciju postojanja J valova i otkrivanje brzine smicajnog vala u unutarnjoj jezgri. 

Tkalčić kaže da bi ovo moglo imati veliki utjecaj na dalja geofizička istraživanja našeg planeta. "Na primjer, mi još ne znamo točnu temperaturu unutarnje jezgre, koliko je stara ili koliko brzo se kruti, no uz ovaj iskorak u globalnoj seizmologiji, polako se približavamo tim spoznajama", navodi hrvatski znanstvenik.

Studija je objavljena u publikaciji Science i možete ju pronaći putem ove poveznice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam